Hlavní obsah

V SOCDEM koluje falešný průzkum proti Šmardovi

Vnitrostranické boje uvnitř SOCDEM nekončí ani po odchodu strany z politického výsluní. V partaji koluje falešný dokument, který se snaží odstranit z jejího čela Michala Šmardu, a naopak pomoci neúspěšnému lídrovi do Evropského parlamentu Lubomíru Zaorálkovi. Materiál tvrdí, že si strana udělala průzkum, podle kterého je Šmarda hlavním důvodem, proč ji lidé nevolí.

Foto: Právo

Michal Šmarda ukazuje na sjezdu nové logo

Článek

„Voliči chtějí ve vedení strany Lubomíra Zaorálka a Janu Maláčovou, naopak nejméně oblíbeným politikem ve vedení strany je Michal Šmarda, kterého předběhl i Jan Hamáček. Šmarda jasně oslabuje volební potenciál strany téměř o polovinu,“ uvádí dokument, který má údajně vycházet z interního průzkumu pro stranu od agentury STEM/MARK a který Právo a Novinky získaly.

Tvrdí, že Šmarda SOCDEM poškozuje a je hlavním strůjcem propadu hlasů voličů, ačkoliv stranu v posledních evropských volbách, kde měla pod dvě procenta hlasů, vedl jako jednička kandidátky právě Lubomír Zaorálek.

„16,1 procenta voličů by ,určitě nebo spíše ano‘ volilo ve volbách do Poslanecké sněmovny SOCDEM, pokud by stranu vedl Lubomír Zaorálek a vůbec by v jejím vedení nebyl Michal Šmarda,“ uvádí dál falešný materiál.

SOCDEM hledá cestu ze dna. Chce „okopírovat“ projekt Stačilo!

Domácí

Šmarda o jeho existenci věděl a řešil jej už i s agenturou STEM/MARK, která o dokumentu tvrdí, že průzkum nedělala. „Je to falešné. Autorem není STEM/MARK, ten se od toho distancoval. Do SOCDEM to podstrčil někdo, kdo ji chce poškodit. Autora neznáme,“ řekl Novinkám Šmarda.

Zaorálek zváží kandidaturu

O tom, co celý materiál sleduje a kdo jej do strany poslal, nechtěl Šmarda spekulovat. „Je možné, že ten někdo, kdo to dělal, chtěl panu Zaorálkovi pomoci, ale pan Zaorálek určitě není ten, kdo to zadával. Je to tak trapná věc,“ poznamenal.

Strana si nechala po debaklu v evropských volbách udělat skutečný průzkum, jeho závěry však teprve zpracovává.

Zaorálek, který je místopředsedou strany, zdůraznil, že žádným průzkumem se stejně řídit nedá. Na mimořádném sjezdu v říjnu však zváží, zda bude kandidovat do vedení. „Záleží, jak se to vyvine a kdo bude kandidovat a s čím,“ řekl Novinkám.

Místopředseda strany Břetislav Štefan míní, že za falešným materiálem stojí především frustrace některých členů z kupících se neúspěchů strany ve volbách. Kdo partaj povede, je však podle něj vedlejší věc, kvůli které by se straníci neměli hádat. „Důležitý je program. Musíme si to víc odpracovat,“ poznamenal.

Šmarda chce vytvořit pro volby do Sněmovny širší koalici levicových stran. Věří, že pak by se mohl sociálním demokratům podařit ve volbách v roce 2025 návrat do parlamentu. Rozhodnout by se mělo na říjnovém sjezdu. Ten má zvolit nové vedení a lídra do Sněmovny.

Z ní sociální demokraté vypadli v roce 2021, když získali ve volbách jen 4,7 procenta hlasů. O rok později se straně nepodařilo uspět ani v komunálních volbách v Praze a v Brně. Loni si strana změnila název i zkratku, z ČSSD tak vznikla Sociální demokracie a SOCDEM. V letošním evropských volbách jí to však nepomohlo, propadla se na 1,9 procenta hlasů.

SOCDEM v eurovolbách sází na Zaorálka, který už jí pomohl volby prohrát

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám