Hlavní obsah

V rybníku ve Slaném uhynuly tuny ryb, ve vedru jim chybí kyslík

Střední Čechy

Odhadem dvě tuny ryb uhynuly před několika dny v rybníku ve Slaném na Kladensku. Úhyn vyšetřuje veterinární správa i policie. Podobné problémy se tu objevují v posledních letech opakovaně.

Foto: Město Slaný, .

Ve slánském rybníku hynou ryby. Kyslík přeživším zajištují nově přidaná čerpadla.

Článek

Opakované problémy podle radnice souvisejí s nedostatkem kyslíku ve vodě. Město proto nechalo koncem minulého týdne do Velkého slánského rybníka nainstalovat tři velká čerpadla, která vodu provzdušňují.

„Na místě budou, dokud se hladina kyslíku nezvýší na přijatelnou úroveň,“ uvedl místostarosta Slaného Pavel Rubík (za ODS).

Případ řeší i policie. „Kriminalisté z hospodářské kriminální policie věc vyšetřují pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Vše se prověřuje, šetření je v počátcích,“ potvrdila mluvčí středočeské policie Michaela Richterová.

V jezeře kolem Popelčina zámku záhadně hynou ryby

Koktejl

Viníka úhynu nelze podle radnice bez závěrů odborných expertíz určit. Podstatnou roli zřejmě hraje i počasí. V pátek ráno měla rybniční voda teplotu 26 stupňů Celsia.

„To je opravdu vysoká hodnota. Zároveň procházíme obdobím hrozících bouřek, doprovázeným nenadálými změnami tlaku. Právě kombinace těchto faktorů vede k vymizení rozpuštěného kyslíku,“ dodal místostarosta Rubík. Minimum kyslíku je i v přítoku do rybníka.

Variantu s vlivem počasí pokládá za pravděpodobnou i Státní veterinární správa. „Odebrali jsme vzorky uhynulých ryb, hasiči odebrali vzorky vody, v tomto týdnu by měly být výsledky rozborů, ale je pravda, že v létě se takové případy stávají,“ uvedl mluvčí veterinární správy Petr Majer. „Okolnosti naopak nenasvědčují tomu, že by se mělo jednat o úhyny na nákazu ryb,“ dodal Majer.

Pomohlo by odbahnění

Na sociálních sítích se objevují kolem úhynu ryb nejrůznější spekulace ohledně viníků. „Odmítáme tvrzení, že za zhoršení kvality vody v rybníku může čistička odpadních vod ve Studeněvsi, kterou provozují obce proti proudu potoka. V uplynulých dnech tam žádná havárie neproběhla,“ odmítl některá nařčení místostarosta Rubík.

Rybáři i město čekají na závěry šetření jednotlivých úřadů. Vedení Slaného už dříve iniciovalo setkání starostů obcí, jejichž obyvatelé studeněveskou čističku využívají. Obce Řisuty a Malíkovice chystají stavbu samostatné čističky, aby se uvolnila kapacita té ve Studeněvsi.

Zlepšení situace by pravděpodobně pomohlo odbahnění rybníka, k němu se ale nikdo nemá, protože by to stálo dost peněz. Pozemky patří městu, hráz Povodí Vltavy, rybník užívají rybáři. „Poslední debaty o odbahnění ztroskotaly na zrušení dotací ze strany státu,“ uvedl Rubík s tím, že na odbahnění, jež by mělo stát kolem 60 milionů korun, už existoval i projekt.

Je opět plný. Známému plzeňskému rybníku pomohl unikátní projekt

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám