Článek
„Jsem šťastný, pořád nemohu uvěřit, že se to stalo, že jsem vyhrál,“ řekl hned po vyhlášení vítězů Novinkám osmadvacetiletý rodák ze Slovenska, který porotu o dokonalosti svého koktejlu přesvědčil díky kombinaci rakytníku, zázvoru a cascary jedinečně snoubenou s českou minerální vodou Mattoni.
Tomáš prý vítězný koktejl vymýšlel celý týden. Inspirací mu prý byla každodenní práce v gastronomii. „Já se všeobecně rozhlížím kolem sebe. Konkrétně v tomto případě to byly čajové servisy, přírodní organické bio věci, téma žití s minimální ekologickou zátěží,“ řekl Gyén, jenž se barmanství věnuje už 12 let. Tato práce je prý o tom najít ty správně chutě a zkombinovat je tak, aby dohromady dávaly smysl v kombinaci s jídlem a cukrářstvím.
Mezi 20 světovými barmany bojoval o vítězství ve 21. ročníku Mattoni Grand Drinku (MGD), který je současně 8. ročníkem Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů i Čech Jiří Boháč, který v národním kole oslnil porotu drinkem, který kombinoval chuť čaje, vodních řas a mateřídoušky.
Během finále soutěže jednotliví finalisté své koktejly míchali před odbornou porotou, která kromě chuti a vlastností posuzovala i jejich inovativnost, provedení či prezentaci přípravy. I když všichni barmani měli ve svých receptech volnou ruku, co se týče právě chutí a inovací, nutnou ingrediencí každého koktejlu však byla minerální voda Mattoni. Drinky navíc musely splňovat i kritéria daná podstatou soutěže. Nikde se tak například nesměla objevit ani kapka alkoholu.
Vyhlašování vítězů proběhlo po 14. hodině. Následoval festival, v rámci něhož vystoupila skupina Chinaski či zpěvačka Barbora Poláková. Soutěž i festival se navíc konal v rámci Světového dne nealkoholických koktejlů, který se letos slavil poprvé.