Hlavní obsah

V Praze se lodě vrátí na část Vltavy, lidé na náplavku ještě ne

Praha zmírňuje s klesajícím průtokem vody ve Vltavě protipovodňová opatření. Komise ve čtvrtek dovolila plout lodím mezi Barrandovským a Jiráskovým mostem. Náplavky pro pěší město ponechává zavřené.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Jednou z lodí, která během povodně zůstala u břehu je Marina Ristorante, připoutaná k takzvaným dalbám pro vysokou vodu.

Článek

Hasiči s městskou správou služeb zároveň rozebrali některé zábrany, některé ještě rozeberou, ale jiné podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) prozatím na místě zůstanou.

„Myslíme si, že by všechny zábrany měly být odstraněny s koncem příštího týdne, do neděle, ale je to zatím jen úvaha,“ řekl Svoboda. Pro lidi budou náplavky podle něj otevřeny až poté, co průtok v Malé Chuchli klesne na 450 kubíků za sekundu. Ve čtvrtek se pohyboval kolem 700 kubíků za sekundu. Až koncem příštího týdne se také mají otevřít vrata na Čertovce.

Lodě podle šéfa pražských hasičů Luďka Prudila smějí na řeku jen mezi Jiráskovým a Barrandovským mostem. „Na zbývající části toku Vltavy je plavba dále zakázána. To znamená plavba na jakémkoli plavidle, ať už je to nafukovací člun, kajak, kánoe, paddle-board, surfovací prkno, není dovolena. Dotyčný se dopouští přestupku,“ varoval Prudil.

Praha podle primátorovy náměstkyně Jany Komrskové (piráti) teprve bude sčítat škody, ale je jasné, že se týkají hlavně padlých stromů nebo poničených hřišť u potoků.

Pitnou vodu do Jeseníků

Praha také začala poskytovat městu Jeseník a obcím kolem něj balenou pitnou vodu. Jde o dvoulitrové sáčky z artézských studní v Káraném, které spravují Pražské vodovody a kanalizace. Za den je možné na Jesenicko podle radního Michala Hrozy (TOP 09) vypravit tři až čtyři tisíce sáčků s vodou. Má větší životnost než voda v cisternách a není pro ni třeba chodit s kýblem. „Ta, kterou vyrábíme dnes, bude dobrá ještě v listopadu,“ řekl Hroza. Předpokládá, že pomoc bude Praha poskytovat, dokud se v obcích postižených povodněmi neobnoví řady s pitnou vodou, což by podle Hrozy mohlo trvat týden.

FOTO: Apokalypsa v Jeseníku po povodních

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám