Hlavní obsah

V Polsku migranti útočí, u slovenských hranic s Českem se po nich slehla zem

Přes padesát polských vojáků a pohraničníků od začátku roku zranili migranti, kteří se chtějí dostat do zemí Evropské unie z Běloruska. Útočí noži, kamením i klacky. Ještě loni se snažili běženci pocházející především ze Sýrie procházet i přes slovensko-české hranice, nejčastěji ve směru od Maďarska. Mezi lety 2021 a 2023 policisté podle údajů Ředitelství služby cizinecké policie zadrželi 54303 nelegálních migrantů, nejvíce to bylo v roce 2022 – téměř třicet tisíc –, letos zatím jen čtyři tisíce. Běženci se od původní trasy přes Maďarsko a Slovensko odklonili severněji a například policie ve Zlínském kraji neřešila od začátku roku jediný případ nelegální migrace.

Příhraniční Žítková v Bílých KarpatechVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

Nemalé zkušenosti s běženci z minulých let mají obyvatelé vesnice Žítková na Uherskobrodsku a sousední slovenské osady Liešna. Především pak ti žijící v údolí kolem Žítkovského neboli Liešňanského potoka, který tvoří v krátkém úseku hranici mezi Českou republikou a Slovenskem. Už roky je oblíbenou lokalitou převaděčů.

Zapomenutým údolím Bílých Karpat vede úzká cesta spojující malou mostní konstrukcí oba státy. V minulosti hojně využívaná pašeráky. Hlavní hraniční přechod Starý Hrozenkov/Drietoma je odtud vzdušnou čarou jen tisíc metrů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Příhraniční most u Žítkové, přes který převaděči vozili běžence ze Slovenska do Česka. Tato cesta je známá jako pašerácká stezka

„V devadesátých letech jsem tudy od nás ze Slovenska pašoval cigarety a alkohol. Pocházely z Ruska. A někdy i lidi. Vždycky jenom do Žítkové a z Moravy pak zboží převážela do Prahy další skupina. Je tu oblíbená pašerácká stezka. Ale nikde nedávejte mou fotku, i když už jsou asi mé skutky promlčené,“ přiznal asi pětapadesátiletý muž, který na Žítkovou čas od času jezdí z Trenčianského kraje. Lidé jsou tu zvyklí na ledacos, uprostřed hor odkázáni jen sami na sebe. Proto raději hovoří jen pod příslibem anonymity.

„V letních dnech tudy masivně přecházeli běženci ve větších skupinách, i loni. Někteří měli napsané na papíře, že se mají dostat do Pitína na Brodsku. Zřejmě tam měli další převaděče nebo průvodce. Vypadalo to, že skupinky někdo dopravoval od maďarských hranic napříč Slovenskem do Trenčína nebo Drietomy, potom chodili pěšky přes hranice a další placení průvodci na ně čekali právě v Pitíně,“ popsal postarší muž ze slovenské části pašeráckého údolí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obyvatelé slovenské osady Liešna, která sousedí se Žítkovou, mají nyní od běženců klid. Na jak dlouho, ale netuší

Skupinky běženců se podle něj ještě vloni pohybovaly při hranici v počtu nejčastěji kolem deseti lidí. „Nijak neobtěžovali, jen za sebou nechávali nepořádek, staré špinavé oblečení a podobně. Nekradli, ani u sousedů. Nejde o lidi v nouzi, mají peníze. Byl jsem kdysi v Trenčíně v nákupním centru a bylo jich tam plno, měli lepší mobil jeden jako druhý. Jen si jdou vylepšit ekonomickou situaci, nejsou to žádní chudáci,“ podotkl postarší muž.

Kontejnery jsou poloprázdné a kolem nich pořádek

Nyní je kolem Drietomy a Žítkové klid. Kontejnery na komunální odpad jsou po celé obci poloprázdné a kolem nich je pořádek. V minulých dvou letech tomu bylo ale jinak. Kolem kontejnerů hromady špinavého oblečení, kterého se běženci po překročení slovensko-české hranice zbavovali.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kolem popelnic pořádek. Ještě loni přitom při kontejnerech nechávali běženci haldy oblečení

„Zvýšený počet migrantů byl v našem údolí naposledy na podzim. Projížděli údolím v dodávkách, které na náš konec v minulosti nikdy neměly proč jezdit. Zažil jsem třeba, když jsem jel do Uherského Brodu, před sebou malou dodávku s pootevřenými dveřmi a s běženci. Policisté tentokrát nestáli na hraničním mostku v našem údolí, ale byli stáhnutí a hlídkovali až za Žítkovou u křižovatky na Bojkovice a Starý Hrozenkov, tedy několik kilometrů za hranicí. A běženci se hlídce vyhnuli, když za Žítkovou odbočili na polní a lesní cestu vedoucí do Pitína,“ uvedl postarší muž.

Podle místních záleží na politice okolních států

Obyvatelé Žítkové a okolních osad při pašerácké stezce předpokládají, že migrace bude pokračovat. Záležet podle nich bude na politice okolních států.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Příhraniční obec Žítková na Uherskobrodsku

Zatím tomu ale nic nenasvědčuje. „Z našeho pohledu je při hranicích se Slovenskem situace velmi příznivá, od začátku roku nemáme hlášeného žádného uprchlíka,“ potvrdil Právu krajský policejní mluvčí Petr Jaroš. Jestli tomu tak bude i přes léto, nedokáže nikdo říct. „Možné je všechno, nemá cenu hádat, jaká bude situace za několik měsíců,“ doplnil policejní mluvčí.

„Naposledy jsme tu řešili migranty někdy loni na podzim. Ale těžko předjímat, jak to bude dál,“ potvrdila i starostka Žítkové Šárka Šusteková (STAN).

Migranti útočí. Na běloruské hranici teče polská krev, zemřel voják

Evropa

Výběr článků

Načítám