Hlavní obsah

V ostravské zoo museli utratit vzácnou medvědici

Ostrava

Smutná zpráva přišla v pondělí z ostravské zoologické zahrady. Museli tam utratit 35letou samici velmi ohroženého medvěda ušatého. Stará medvědice už měla velké zdravotní problémy. Ve volné přírodě se tento druh medvěda dožívá sotva dvaceti let.

Foto: Zoo Ostrava, Pavel Vlček

Medvěd ušatý patří ve volné přírodě k ohroženým druhům zvířat

Článek

„Medvědice se narodila 16. ledna 1989 v polské Zoo Gdaňsk. Do Ostravy byla převezena jako dvouletá. Bohužel s pokročilým věkem se u ní začaly projevovat zdravotní problémy, především pohybového aparátu,“ sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Dodala, že do roku 2010 obývala samice medvěda ušatého spolu se svým partnerem jeden ze starých betonových výběhů uprostřed zahrady. Dnes tam stojí velké dětské hřiště. Poté byli oba medvědi přestěhováni do nově vybudovaného expozičně-chovatelského komplexu Čitván.

Foto: Archiv Zoo Ostrava

Starý betonový výběh medvědů ušatých byl nahrazen lesním výběhem s vodní plochou.

„Byla to pro ně obrovská změna, vždyť malý betonový výběh nahradil téměř hektarový lesní výběh, který nabízí mnoho přirozených úkrytů, ale i vodní plochu, která byla především medvědicí ještě před pár lety hojně využívána,“ líčila mluvčí zoo. Do nové expozice Čitván se s medvědy ušatými tehdy přestěhovala i skupina hulmanů posvátných. Soužití opic a medvědů se ukázalo jako bezproblémové.

Ztělesněná roztomilost: Ostravská zoo získala pár vzácných jelenů z Filipín

Domácí

Nyní tak v ostravské zoo zůstal osamocen osmadvacetiletý samec medvěda ušatého. Přivezen tam byl v roce 2014 po úhynu původního partnera utracené medvědice. O situaci nyní ostravští zoologové jednají s koordinátorem evropského ex situ programu.

V zoo jich žije jen padesátka

„V zoologických zahradách sdružených v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií žije totiž pouhých pět desítek těchto zvířat, navíc převážná část populace je už poměrně stará. Za poslední rok proběhl jediný porod - samice v Zoo Dubaj přivedla na svět dvojčata,“ upozornila Nováková.

Medvěd ušatý je menší druh medvěda s výrazně dlouhou srstí hlavně na krku a žlutobílou náprsenkou ve tvaru písmene Y nebo V. Vyskytuje se v lesích od Íránu, čínských hranic na úpatí Himálaje přes jihovýchodní Asii až po Korejský poloostrov.

Foto: Petr Čolas, Zoo Ostrava

Ostravská samice medvěda ušatého se moc ráda koupala.

V Himálaji vystupuje až do výšky 4300 m n. m. Původní areál rozšíření však byl mnohem větší. V Červeném seznamu je zařazen v kategorii zranitelný. Hlavní příčinou jeho úbytku je ztráta jeho přirozeného prostředí v důsledku lidské činnosti, jako je stavba silnic, vodních elektráren a pytláctví.

Největší hrozbou v Číně a jihovýchodní Asii je pak lov a držení živých zvířat pro žluč využívanou v tradiční orientální medicíně.

Lvíče v hodonínské zoo museli utratit

Domácí

Výběr článků

Načítám