Hlavní obsah

V Ostravě se rozšiřuje třídění odpadu do jedné popelnice

Ostrava

Zatímco ve většině českých i evropských měst se roztříděný odpad z rodinných domů vyhazuje do několika vyhrazených popelnic (papír, plasty, kov, směsný odpad aj.), tak v Ostravě na to jdou jinak. Domkaři z ostravských Bartovic svůj tříděný odpad vyhazují už pár let pouze do jedné popelnice. Od listopadu se pilotní projekt města rozšíří i do dalších ostravských částí.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Ostrava má od loňska jako první v Česku univerzální třídicí linku na směsný odpad.

Článek

Novinku v třídění odpadu v moravskoslezské metropoli testovali šest let obyvatelé rodinných domů z ostravských Bartovic a jsou s ní většinou spokojeni.

„Ubylo mi doma tašek, do kterých jsem odpad třídila, což je výhoda kvůli místu. Takže teď mám prostě v koši sáček, do kterého vyhazuju směsný odpad a pak tašku na plast, papír, ale i plechovky, obaly od kosmetiky a nápojové kartony. Zbytky jídla hážu na kompost,“ vysvětlovala Novinkám jedna z ostravských domkářek Hana Machová. Dodala, že má pocit, že díky opatření v obci ubylo i toho bordelu načerno,“ zkonstatovala žena.

Ne všichni lidé z Bartovic však nový způsob třídění odpadu vítají. „No co vám mám říct, přinutili prostě lidi třídit odpad. Ale žádné plus pro naši domácnost v tom nevidím, jen buzeraci, zbytečný humbuk kolem toho je,“ reagoval další z místních, který si nepřál zveřejnit své jméno.

V budoucnu zůstanou jen dva druhy popelnic na odpad, říká ministr Hladík

Domácí

Anketa

Uvítali byste v blízkosti svého bydliště popelnici, kam se hází více druhů tříděného odpadu?
Ano
69,7 %
Ne
14,2 %
Je mi to jedno
16,1 %
Celkem hlasovalo 2594 čtenářů.

Na facebookovém profilu města Ostravy se ale objevují i reakce domkářů z dalších ostravských částí, kteří by rádi takto tříděný odpad vyhazovali. „Konečně, na tohle se těším dlouho,“ píší zde například lidé. „Já bych prosila i do Koblova,“ reaguje další Ostravanka Iva Vrublová.

Foto: OZO Ostrava

Domkáři z ostravských částí v říjnu dostanou k domu speciální popelnice na odpad.

Rozšíření projektu od listopadu

Pilotní projekt v třídění odpadu v zástavbě rodinných domů systémem single stream město Ostrava se svou odpadovou společností OZO spustilo v Bartovicích v roce 2018. Nyní, po dohodě s ministerstvem životního prostředí, se projekt společného sběru rozšíří i do dalších ostravských lokalit. Kromě teď už celých Bartovic budou od listopadu třídit odpad tímto způsobem také domkáři v Radvanicích a v části Slezské Ostravy, Heřmanicích.

„Občanům v těchto lokalitách by se mělo výrazně zjednodušit třídění odpadu,“ uvedl náměstek ostravského primátora pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu). Dodal, že jednak budou mít nádobu na většinu běžně tříděných komodit přímo u domu, což by mělo k třídění přimět i ty, kteří se doposud třídění věnovali málo, třeba i proto, že kontejnery na separovaný odpad v řídce zastavěných lokalitách měli dále od svého bydliště.

„Dalším zjednodušením je to, že mohou dohromady sbírat vše, co byli až doposud zvyklí odnášet do modrých a žlutých kontejnerů zvlášť, tedy papír společně s plasty, nápojovými kartony a kovovými obaly. Aby však nový systém přinesl požadovaný výsledek, tedy zvýšení míry separace při zachování efektivity svozu, je třeba zároveň s přistavením nádob na separaci snížit kapacitu nádob na odpad směsný nebo četnost jeho svozu,“ upřesnil náměstek primátora princip systému.

Moderní linka

Cílem ostravského pilotního projektu je ověřit účinnost a efektivnost tohoto systému sběru využitelných složek komunálního odpadu, aniž by se snížila kvalita jednotlivých surovin pro další zpracování. V Ostravě jsou pro uskutečnění takového projektu vhodné podmínky, protože zde byla nedávno jako první v České republice zprovozněna univerzální třídicí linka, která je schopna jednotlivé složky odpadu od sebe oddělit.

Máme ověřeno, že papír smícháním s dalšími uvedenými typy odpadu nebude pro další využití znehodnocen
jednatel OZO Ostrava Karel Belda

„Nikdo se nemusí bát, že se jedná o ústup od třídění a že by si s touto směsí OZO neumělo poradit,“ ujistil jednatel společnosti OZO Ostrava Karel Belda. „Od loňska máme v provozu novou automatickou třídicí linku, která je schopna jednotlivé materiály od sebe kvalitně oddělit a připravit pro další zpracování. A navíc máme již předchozím pilotním projektem v Bartovicích ověřeno, že papír smícháním s dalšími uvedenými typy odpadu nebude pro další využití znehodnocen,“ shrnul Belda.

Vedení města věří, že se projekt v budoucnu rozšíří i do dalších ostravských obvodů.

Ostrava ukazuje, že to jde. Jako první v Česku třídí směsný komunální odpad

Ekonomika
Související témata:
OZO Ostrava
Single stream

Výběr článků

Načítám