Hlavní obsah

V Ostravě evakuují obyvatele z několika městských částí, pod vodou je čistička odpadních vod

Ostrava

Ostravu zaplavují vody ze všech čtyř řek, které městem protékají. Na dvou z nich, Odře a Lučině, hlásí vodohospodáři extrémní povodeň. Magistrát proto evakuuje obyvatele z postižených oblastí, zejména městských částí Přívoz, Polanka nad Odrou, Poruba, Petřkovice a Bartovice.

Zaplavené zahrádky u dálnice v Ostravě-SvinověVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Situace je ve městě pod kontrolou, voda by měla kulminovat dnes odpoledne. Aktuálně je to zcela klíčové, a prosíme, aby se lidé řídili pokyny a výzvami záchranných složek. A to i v případě evakuace,“ vyzval v neděli veřejnost primátor Jan Dohnal (Spolu).

Pozornost Ostravy je zaměřena hlavně na Odru a Opavu, na nichž by měla hladina stoupat až do nedělních nočních hodin.

„Momentálně dobrovolní hasiči v Nové Vsi stavějí opěrné zdi, které by měly udržet sto- a víceletou vodu v korytě. V případě, že dojde ke zhoršení prognózy, nebo se bude soutok Odry a Opavy chovat nestandardně, budou lidé z Nové Vsi evakuováni,“ informoval zastupujíc mluvčí města Petr Havránek.

Doplnil, že v případě Nové Vsi by se mělo jednat až o 500 lidí.

FOTO: Povodňová turistika v Česku

Domácí
Foto: Pavel Karban, Novinky

Voda v Ostravě zaplavila železniční koridor i zahrádky u Rudné ulice.

Dramatická situace je ale i na jiných místech v moravskoslezské metropoli. Například po směru toku Odry ve Slezské Ostravě, Koblově a Antošovicích. Pod vodou je například i ústřední čistírna odpadních vod.

„Úpravna vody v Nové Vsi ještě funguje, ale zde se jedná již jen o centimetry. V případě přerušení jejího provozu zůstanou dodávky pitné vody do města zachovány,“ ujistil mluvčí s tím, že kvůli velké vodě už byl z průmyslových podniků odstaven závod BorsodChem i chemický provoz v OKK Koksovnách.

„Teplárně Třebovice se zatím daří odčerpávat spodní vody. Pokud by přesto mělo dojít k její odstávce, voda by neměla poškodit technologie a opětovný náběh by závisel jen na vysušení a opadnutí vody,“ vysvětlil Havránek.

Řidič BMW podcenil aquaplaning, s autem vyletěl až za plot dálnice

Krimi

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám