Hlavní obsah

V Nových Heřminovech byl zasažen každý dům, některé půjdou k zemi

Aktualizováno

Velmi rychlá a prudká povodňová vlna z řeky Opavy zasáhla také obec Nové Heřminovy u Bruntálu. Podle místních byla horší a ničivější než ta v roce 1997 a několik nejhůře poškozených domů bude muset být srovnáno se zemí. Jejich obyvatelé se teď snaží zachránit z trosek vše, co lze ještě použít.

Poškozená obec Nové Heřminovy u BruntáluVideo: Novinky

Článek

„Zasažen byl prakticky každý dům v obci, některý víc, některý míň. Teď nedokážu říct, kolik z nich čeká demolice,“ řekla v úterý Novinkám starostka Nových Heřminov Michaela Hermanová v okamžiku, kdy zasedal krizový štáb obce, aby se „posunuli dál“.

Jedním z nejvíce zasažených domů byl i ten patřící páru důchodců, kterým přílivová vlna z rozvodněné Opavy zalila domov až do výšky tří metrů.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Spoušť po povodních v Nových Heřminovech

„Je to všechno podemleté, ani jsme si ještě netroufli vlézt dovnitř, jen jsme to byli vyfotit pro pojišťovnu. Budeme muset volat statika, jestli ten dům vydrží,“ popsala starší žena.

Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby zachránili zatopená zvířata. Majitel se na ně vykašlal

Domácí

Nynější povodně podle ní byly ještě horší než ty v roce 1997, kdy sice voda a bahno zůstaly v obci déle, ale nebylo to tak prudké a hladina nedosahovala takové vše.

Tehdy nakonec dali s pomocí lidí z této slezské vesnice svůj domov dohromady.

Teď jim sice lidé v čele se starostkou Hermanovou pomáhají také, nasadili i těžké stroje, ale budoucnost jejich domu je nejistá.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Poničený dům v obci

„Navíc jsme už s manželem oba staří, před 27 lety to ještě šlo, ale teď už na to nemáme sílu a není, kdo by to udělal místo nás,“ neubránila se slzám důchodkyně, které ale manžel chodící o berli oponoval. „Já nejsem starý. Budeme bojovat,“ podotkl.

Chybějí obvodové zdi

V dolní části malé obce čítající zhruba 350 obyvatel je jasné, že několik tamních domů bude muset být srovnáno se zemí. Prudká a vysoká vlna rozvodněné řeky je trefila čelně, takže u některých chybí část obvodových zdí.

„Je to dům mojí tchyně. Dostal to naplno a voda vyšplhala až nad přízemí. Barák bude muset jít dolů,“ ukazoval Novinkám spoušť zhruba čtyřicetiletý muž, který spolu s dětmi a několika dobrovolníky právě sbíral z domu vše, co ještě šlo zachránit.

Policie řeší tři případy rabování

Počasí

„Je to dost na vlastní nebezpečí lézt dovnitř, protože to může každou chvíli spadnout,“ připustil muž u domu, kterému chyběla celá boční obvodová zeď a část střechy.

Ještě před pár dny stálo před domem několik garáží. Teď z nich zbyl jen kus základové desky. „Ty garáže jsme našli zničené asi o 300 metrů dál,“ uvedl při úklidu zničeného domu muž.

Foto: Radim Vaculík, Novinky

Dolní část obce zcela zaplavila rozvodněná Opava.

Zvířata zachránili, jejich domov nikoli

Jen kousek nad ním stával areál zvířecího zoo koutku s chlévy a domkem, kde majitelka chovala a veřejnosti ukazovala celou řadu domácích zvířat. Kromě domku a několika zasažených technických budov z něj nezbylo nic.

„Zvířata jsme naštěstí zachránili, ale vidíte sami, ploty jsou pryč, ohrada a domky pro zvířata taky, anebo rozbité. Dcera, která to vlastní, si ale chce od úřadu pronajmout byt a jezdit to sem postupně dát zase dohromady,“ přiblížil muž středního věku, který u areálu zastavil autem a zničené místo si prohlížel. „Je to hrůza, co? Nic z toho koutku nezůstalo,“ dodal.

Protrhnutý poldr

Podle jednoho z dobrovolných hasičů z jednotky z nedalekých Milotic schytala horní část obce menší vlnu z vylitých potoků, tu dolní zcela zaplavila divoká rozvodněná řeka Opava.

„Nad námi v Karlovicích se prorval poldr, takže přišla velká ničivá vlna,“ upřesnil mladý hasič, který s kolegy pomáhal u dalšího z výrazně poškozených domů u silnice směrem na Krnov, rozdělující Heřminovy na dvě části.

Záchranáři v Zábřehu hodiny hledali tonoucí dívky. Jejich pád do řeky si opilec vymyslel

Krimi

Právě tuto cestu označil manželský pár důchodců za další příčinu větší zkázy než v roce 1997. Opava si z ní totiž při povodni vytvořila vlastní nový tok, který pak zamířil do všech domů podél silnice.

Je na nich doteď vidět více než metrová mokrá skvrna ukazující, kam až voda dosáhla.

„Bylo to tady hrozné. Přišlo to hodně rychle a zase hodně rychle odešlo a zůstala spoušť. Tak, jak teď (na louce) stojíte, to byste byl v tu chvíli celý pod vodou. My bydlíme výš v obci u silnice a měli jsme tam 1,5 metru vody,“ přiblížil svůj drsný zážitek s povodní mladík, který se kvůli prožitému šoku o situaci v obci dál nechtěl bavit. Navíc neměl čas, protože pomáhal likvidovat škody.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Voda brala stromy, auta a vše další, co jí stálo v cestě.

Zničující vlna v Zátoru - Loučkách

Na pohled ještě hůř vypadají poničené domy v obci Zátor - Loučky, která je po proudu řeky Opavy hned pod Heřminovy. Voda tady smetla řadu budov, rodinných domů, chatek, garáží, technických staveb, ale i aut, která jsou nyní doslova rozházená podél rovněž těžce poškozené silnice i desítky metrů od ní až v polích.

Nové Heřmínovy, Zátor-LoučkyVideo: Novinky

„Dole u cesty to v Zátoru - Loučkách schytaly všechny domy fest. Když jsem odtud o víkendu odjížděl ve chvíli, kdy to ještě šlo, tak už tekla voda přes cestu. Lidé měli auta poskládaná právě na silnici, ale voda je roznesla úplně všude. Byla to strašně prudká vlna, která se tudy prohnala,“ řekl Novinkám starší muž, který má v Loučkách dům po rodičích, ale naštěstí pro něj na kopci, voda ho tedy nezničila.

Na rozdíl do několika desítek jiných, které ještě před povodní lemovaly silnici z Bruntálu do Krnova.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Král rybníků děsí obyvatele Lužnice. Někteří narychlo opouštějí své domovy

Domácí

Výběr článků

Načítám