Hlavní obsah

V Motole se bojí, že Praha přikročí k demolici oblíbeného koupaliště

Motolské koupaliště celé léto navštěvují desítky, někdy i stovky lidí denně. Nevadí jim staré zázemí a jedna sprcha, oceňují přírodní podmínky, někteří nudapláž a vodu vhodnou ke koupání podle hygieniků i v srpnu. Bojí se však, že až sezona skončí, přijedou bagry a začne demolice.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Mladí i staří, v létě je motolský rybník vyhledávaným místem pro trávení času v Praze.

Článek

Magistrát má totiž projekt asi za 60 milionů korun na zázemí koupaliště s celoročním provozem a parkovištěm, pro nějž platí stavební povolení. Místní spolek Homolka Motol i Praha 5 projekt rozporují jako zbytečně megalomanský, s magistrátem se jim přes dlouhá jednání však společnou řeč na úpravách najít nepodařilo.

Věc řešili i pražští zastupitelé. Peníze na projekt, na kterém není shoda, ale nechce radní magistrátu Zdeněk Kovářík (ODS) uvolnit. „Asi nemá smysl platit něco, co má lokální význam, pokud to místní nechtějí,“ řekl Novinkám a Právu radní.

Pražští hygienici zakázali koupání v Šeberáku

Domácí

Do městského rozpočtu na příští rok by tak podle něho akce neměla být zařazena, i když o ni stojí primátorova náměstkyně Jana Komrsková (Piráti). „Asi nezbude nic jiného, než aby se se náš odbor ochrany prostředí znovu setkal s odpůrci, když proti té investici pořád někdo bubnuje,“ uvedl Kovářík.

Neshodnou se na výsledku jednání

Radní přitom dostal informaci, že obě strany dospěly u projektu ke kompromisu, ale zjistil, že nikoli. „Arbitra jim dělat nebudu,“ poznamenal radní s tím, že v rozpočtu klade důraz na investice důležité z hlediska celého města, takovou koupaliště Motol podle něho není.

Foto: Spolek Homolka - Motol, Novinky

Současná provozní budova s občerstvením

Dlouhá jednání, která skončila před prázdninami, vedla podle místního spolku i podle Prahy 5 jen k dílčím, nevýznamným změnám. Naopak podle Komrskové jsou jednání o projektu u konce. „Výsledek těchto jednání považuji za přijatelný kompromis pro všechny strany,“ uvedla Komrsková na dotaz redakce.

Praha 5 podle radní Aleny Janďourkové (za Praha 5 sobě) stále vnímá jako problematický objem nové budovy, „její navrženou podobu, která působí megalomansky, a také nevhodné umístění objektu, které zmenšuje hlavní rekreační plochu u rybníka“. Smíchovská radnice nechce ani velkou zpevněnou plochou parkoviště, ani složitě řešený přístup do areálu.

Levnější projekt

Město podle Komrskové, která před prázdninami vinila protistranu, že nedělá ústupky, kývlo na více zeleně, řešení vchodu a na umístění budovy dále od rybníka. „Neshodli jsme se na snížení hmoty plánované budovy, u níž jsme však od začátku říkali, že tam prostor pro ústupek nevidíme. Jednopodlažní budova je bezpodmínečnou podmínkou pro celoroční provoz, který tam jako Praha chceme mít. V létě bude sloužit Motol jako koupaliště, po zbytek roku jako saunový svět,“ uvedla Komrsková.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Uprostřed rybníka, kde je největší hloubka, původně město prosazovalo umělý ostrov. Upustilo od něj.

Praha 5 však nesouhlasí. „Podle našeho názoru by navržený objekt mohl lépe respektovat charakter okolí a mít menší objem, což by v důsledku znamenalo nižší stavební i provozní náklady,“ doplnila Janďourková. V režii Prahy 5 vznikla i dopravní studie, jak řešit parkování a doplnit autobusovou zastávku.

Místní se nyní podle Šárky Malé ze spolku Homolka Motol obávají, aby město nezačalo věc řešit silou. Spolek přišel s vlastní variantou úprav areálu asi za polovic, Praha však nesouhlasila. Navíc současné stavby lze zbourat, rozhodnutí o odstranění stavby bylo vydáno už v roce 2020. Na koupališti se tak objevily plakáty, které návštěvníky varují před tím, že by se po konci sezony, v říjnu, v motolském rybníce mohly koupat bagry.

„Nazvala mě teletem.“ „Měl zaťaté pěsti.“ Zastupitelé Prahy 10 se pohádali na jednání

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám