Hlavní obsah

V Motole leží několik dětí, které zkoušely piercing z magnetek a spolkly je. Musí teď na operaci

Chtěly jít s trendy a zapojit se do piercingové výzvy na sociálních sítích. Pětice dětí ale skončila po spolknutí drobných magnetků hospitalizována ve Fakultní nemocnici Motol kvůli hrozícím vážným problémům. Magnetky se mohou v těle spojit a vážně poškodit některé orgány.

Foto: FN Motol

Rentgenový snímek břicha se spolknutými magnetickými kuličkami

Článek

„Ve Fakultní nemocnici Motol bylo a stále je ošetřováno pět dětí, které se dle informací inspirovaly výzvou na sociální síti a pomocí kuličkových magnetů chtěly imitovat piercing např. v jazyku,“ informovali zástupci FN Motol, která je největší dětskou nemocnicí v zemi.

Kuličky ale spolkly.

„Jedna pacientka měla velké štěstí a kuličky vyšly bez problémů. Další pacienti ale v současné době zůstávají hospitalizováni, dva z nich budou dnes pravděpodobně akutně operováni,“ zdůraznili.

Rentgenové snímky, které nemocnice zveřejnila, ukazují, že některým se do těla dostalo dokonce pět magnetických kuliček, což může způsobit velmi vážné problémy.

„Při spolknutí více magnetů nebo magnetu a kovového předmětu hrozí jejich spojení, které může k sobě přitáhnout např. žaludek a střevo a způsobit jejich poškození, nebo i dokonce proděravění, zánět a v některých případech i ohrožení života,“ varují motolští lékaři.

S návštěvou dětské chirurgie radí pediatři neotálet, pokud je zřejmé, že dítě magnet spolklo. V nemocnici musí co nejdříve na rentgen, po němž se rozhodne o dalším postupu a způsobu odstranění magnetů.

Ve Velké Británii zemřel osmiletý chlapec, kterému při pitvě našli v těle deset spojených 3milimetrových magnetických kuliček. Podle BBC si dva dny před svou smrtí stěžoval na bolesti břicha. Lékaři to přisuzovali virové infekci či zánětu, jeho stav se ale následně zhoršil a zemřel na zástavu srdce. Děti často ani nepřiznají, že magnetky spolkly, případně si s tím své obtíže nespojí.

K podobným případům, kdy děti spolkly omylem magnetky, docházelo i dříve. Neobvyklý počet případů ale nyní lékaři spojují s výzvou, která nabádá k pořízení si piercingu bez propíchnutí těla.

Přibývá dětí zraněných ve škole i při sportu

Finance

Výběr článků

Načítám