Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji našli vysílené mládě v Česku vzácného orla

Bartošovice

Ochránci přírody z Novojičínska mají v péči čerstvě vyvedené mládě v Česku vzácného orla křiklavého. Na začátku srpna ho lidé našli zcela vysílené a v žalostné kondici na území Moravskoslezského kraje. Naštěstí se ho podařilo zachránit a už se plánuje jeho vypuštění do volné přírody.

Foto: Archiv bartošovické záchranné stanice

Mládě v Česku vzácného orla křiklavého bude zpět vypuštěno do volné přírody.

Článek

„Když jsme přijeli na místo, tak jsme zjistili, že jde o čerstvě vyvedené mládě, ještě nemělo opeření. Bylo ale ve špatném stavu a pro nás z neznámého důvodu se dostalo mimo péči rodičovského páru, který normálně o mládě pečuje i po vyvedení z hnízda,“ řekl Novinkám Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku.

Dodal, že se podařilo mládě postupně dostat do kondice a už se plánuje jeho vypuštění zpět do volné přírody.

„Rádi bychom ho vypustili na konci srpna v místě, kde jsme ho našli. Mladý orel dostal vysílačku na systém GPS, takže budeme dále sledovat jeho osud,“ popisoval vedoucí záchranné stanice s tím, že konkrétní místo výskytu orla křiklavého v Moravskoslezském kraji nechtějí uvádět, protože jde o vzácného dravce, který v Česku hnízdí jen na třech místech.

Foto: Archiv bartošovické záchranné stanice

Takhle vypadalo mládě orla křiklavého po přivezení do bartošovické záchranné stanice.

Tři lokality v Česku

Kromě Moravskoslezského kraje hnízdí orli křiklaví ještě v Orlických horách a pak v západních Čechách v Slavkovském lese. „Nicméně i tak jde celkově u nás o velmi malou populaci, párů orlů křiklavých hnízdících v Česku napočítáte na prstech dvou rukou. Ale třeba na Slovensku je jich mnohem více,“ podotkl zoolog.

Podle něj současný nález mláděte potvrzuje, že malá populace orla křiklavého na území Moravy a Slezska je stále funkční. „Prozradím, že nyní nalezené mládě je potomkem orla křiklavého, který se narodil v Moravskoslezském kraji,“ usmál se Orel.

Poprvé bylo úspěšné hnízdění tohoto chráněného dravce v Moravskoslezském kraji zaznamenáno v roce 2018. „Lokalitu držíme v utajení a podnikáme kroky k její ochraně, především pak ve vztahu k lesnické činnosti v okolí hnízd,“ upozornil ještě vedoucí stanice.

Foto: Archiv bartošovické záchranné stanice

Mládě orla křiklavého už se v záchranné stanici dostává do kondice.

V Česku byl orel křiklavý téměř vyhuben

V České republice byl v 19. století orel křiklavý téměř vyhuben. Ve 20. století hnízdil pravidelně pouze na Šumavě, v 90. letech však vymizel i tam. Znovu odborníci hnízdění orla křiklavého v Česku potvrdili až v roce 2012, a to ve Slavkovském lese.

Na populaci orlů křiklavých v Evropě má velký vliv nelegální lov ptáků v oblasti Středomoří. Rozmnožovat orla křiklavého v Česku se snaží i zoologické zahrady, a to novou metodou ze zamrazeného spermatu. Tímto způsobem se mládě orla křiklavého například narodilo v liberecké zoo, což bylo poprvé na světě.

Zoo v Liberci jako první na světě odchovala mládě orla ze zamraženého spermatu

Věda a školy

Výběr článků

Načítám