Hlavní obsah

V metru na Andělu je vysvětlující cedulka k plastice Moskva–Praha

Aktualizováno

Pražský dopravní podnik (DPP) nechal přidělat k bronzové plastice s nápisem Moskva–Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl u výstupu Na Knížecí první ze tří vysvětlujících tabulek. Uvedla to ve čtvrtek mluvčí DPP Aneta Řehková.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bronzová plastika s nápisem Moskva–Praha ve vestibulu stanice metra Anděl

Článek

Na cedulce, která měla navozovat dojem existujícího přátelství mezi Československem a Sovětským svazem, je uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandistickým tvrzením. Znění textu letos v polovině května schválili pražští radní. Cedulky budou pouze dočasným řešením. Město spolu s DPP a Galerií hlavního města Prahy (GHMP) vypíše výtvarnou soutěž na úpravu reliéfu.

„Jsem rád, že jsme náš slib splnili,“ komentoval pro Novinky instalaci náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), jenž úpravu obřího nápisu inicioval.

„I s ohledem na to, že Rusko coby nástupnický stát Sovětského svazu momentálně okupuje území na Ukrajině a páchá tam válečné zločiny, je zjevné, že nadešel čas popasovat se s tím,“ uvedl Hřib, který je spolu s náměstkem primátora Jiřím Pospíšilem (TOP 09) autorem vysvětlujícího textu.

Místo sochy maršála Koněva vznikne interaktivní památník Voláme všechny…

Domácí
Foto: Lucie Fialová, Právo

Autory textu jsou náměstci primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Starší žena, která si ve čtvrtek na místě text četla, uvedla, že s tabulkou souhlasí. „Okupovali nás, a teď zase okupují. Vidíte, jak to vypadá na Ukrajině, to je shořelá země,“ reagovala pro Novinky.

„Plno mladých tu historii na rozdíl od nás stoletých nezná,“ dodala s tím, že by vítala i případnou obměnu samotné plastiky.

Na existenci nápisu Moskva–Praha ve vestibulu Na Knížecí upozornil před časem šestnáctiletý student Jan Boháč. Inicioval petici, v níž žádá, aby se s touto výzdobou udělalo totéž jako se sochou Koněva a Stalina, které už ze svých stanovišť zmizely.

Byli jsme okupováni SSSR, bude u Anděla u nápisu Moskva – Praha

Domácí

Nynější jméno Anděl dostala stanice – do té doby Moskevská – nedlouho po pádu komunistického režimu v únoru 1990. Plastika v ní ale zůstala i po několika rekonstrukcích.

O odstranění či úpravě kontroverzního díla odkazujícího na československo-sovětskou spolupráci v předlistopadové éře se v Praze mluvilo opakovaně i v minulosti.

Dosud převážil názor, že dílo je součástí historie a připomíná podíl sovětských odborníků na stavbě pražského metra.

Očima Saši Mitrofanova: A nikdy jinak

Komentáře
Související témata:
Praha Anděl

Výběr článků

Načítám