Hlavní obsah

Déšť vyplavil třinecký Domov skrz střechu. V ložnici jsme posbírali čtyři kýble vody, říká seniorka

Třinec-Oldřichovice

Noc plnou obav prožila většina klientů Domova s pečovatelskou službou v Třinci-Oldřichovicích. Déšť, který sužoval Třinecko od pondělního večera, pronikl opravovanou střechou dovnitř budovy a zatekl téměř do všech bytů.

Voda poničila domov pro seniory v Třinci-Oldřichovicích.Video: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Když jsem šla spát, zjistila jsem, že máme v bytě mokro, kapalo nám to ze stropu,“ popsala Eliška Pompová (69), která v domově obývá byt ve třetím patře spolu s těžce nemocným manželem. „Všechno to vytopilo. Matračky, peřiny, koberce… V ložnici jsme posbírali asi čtyři kýble vody, tam i tady kapalo z lustrů,“ ukazuje na strop v obýváku.

Odkud se voda vzala, má jasno. „Ze střechy, však to je taky nerozum spravovat střechu, když prší. A když někam teklo, měl se udělat jen kousek, a ne celá střecha,“ vzdychla.

Pompová netají, že něco takového ještě nezažila. „Je to hrozné,“ řekla seniorka, která má strach z dalšího deště. Současně přemýšlí nad tím, kdo jí a manželovi zaplatí škodu. Pojistku totiž nemají. „Nenapadlo nás, že se něco takového může stát. Přitom máme necelý rok starou ložnici,“ poukázala s tím, že voda jim poničila majetek za desetitisíce. „Matračky asi čtyři tisíce, koberce dvacet tisíc, komoda patnáct, postel dvacet tři,“ vypočítávala. Po kom bude náhradu škody chtít, nyní neví. „Buď město, nebo firma. Nevím,“ podotkla Pompová, která chce v bytě i přes promočené stropy a stěny zůstat. „Manžel ale bude muset do nemocnice,“ prozradila.

Průtrž mračen na Třinecku: Voda strhla lávku přes Olši a vyplavila domov pro seniory

Krimi

V oldřichovickém domově s pečovatelskou službou je 29 bytů, ve kterých žije téměř šest desítek nájemníků. Podle pečovatelek je poškozená valná většina prostor. „Asi tři čtyři jsou dobré, ale každý má aspoň flíček. Hodně poškozených obdobně jako u Pompů je zhruba pětina,“ míní dvojice žen. Uklízí přitom od vody jeden z bytů v přízemí, jehož majitelka je naštěstí v nemocnici. „Teď uklidíme vodu a pak budeme ty lidi dávat dohromady psychicky,“ shodly se pečovatelky.

Zařízení patří třineckému magistrátu. Jeho mluvčí Stanislav Cieslar uvedl, že zprávu od hasičů, že do budovy teče voda, se dozvědělo vedení města okolo pondělní 23. hodiny. „Okamžitě jsme zjišťovali nutnost evakuace klientů, naštěstí to nebylo nutné. Klienti se přestěhovali do prostor, které jsou suché a bezpečné,“ popsal a dodal, že ještě v noci komunikovali s rodinnými příslušníky. „Zaměstnanci magistrátu hledali možnosti ubytování pro lidi z domova, nyní budeme zjišťovat, kolika se to bude týkat,“ poznamenal s tím, že město má zajištěny prostory v jiných domovech s pečovatelskou službou a domovech pro seniory. „Případně komunikujeme s rodinnými příslušníky, zda by rodiče ubytovali u sebe.“

Jak Cieslar řekl, voda se dostala do objektu zřejmě přes hydroizolaci na terasách a lodžiích.

Právě oprava střechy byla pro poškození bytů zásadní. Myslí si to alespoň Jaroslav Czeczotka, který v domově bydlí od prosince 1995. „Určitě je největší problém ta střecha, nám to třeba teklo přes střešní okna do bytu, kolem nich,“ popsal. Teď doufá, že se počasí co nejrychleji umoudří a bude možné nejen uklidit byty, ale dokončit co nejrychleji i opravu střechy, aby už byli nájemníci na suchu.

Meteorologové opět aktualizovali výstrahu, situace se zklidňuje

Domácí

Výběr článků

Načítám