Hlavní obsah

V Libereckém kraji nejspíš uzavřou koalici Starostové a Spolu, ANO půjde do opozice

Vítězové krajských voleb v Libereckém kraji, hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK), nejspíš vytvoří koalici s uskupením Spolu pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Shodli se na tom členové zastupitelského klubu SLK na svém prvním setkání. S hnutím ANO, které skončilo ve volbách na druhém místě, podle všeho nepočítají.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta oznámil, že koalici chtějí uzavřít s uskupením Spolu.

Článek

„V koalicích s ODS jsme byli osm let a dosud fungovaly. Nyní společně jednáme se Spolu na programové úrovni a hledáme shodu na programovém prohlášení,“ uvedl lídr Starostů Martin Půta. Další setkání se zástupci Spolu má být v polovině týdne. O obsazení postů v radě kraje se teprve bude jednat.

Půta chce počtvrté post hejtmana. Jednat o koalici bude s ANO i SPOLU

Domácí

Starostové získali v krajských volbách celkem 20 mandátů, druhé ANO jich obsadí osmnáct a třetí uskupení Spolu získalo pět křesel. Dvě místa v zastupitelstvu mají ještě SPD a Trikolora. Pokud skutečně SLK a Spolu koalici vytvoří, získají 25 hlasů z celkem 45.

Vítězné hnutí jednalo až dosud o možné spolupráci také s hnutím ANO. „Že nebudeme součástí koalice, jsme se dozvěděli až ze sociálních sítí, ani se nám neozvali, aby nám to řekli. Nepovažuji to za férové jednání. Zástupce ODS tu slušnost měl, a alespoň zavolal osobně,“ okomentoval vývoj lídr ANO David Pražák.

V Libereckém kraji se však ještě může změnit situace, neboť uskupení Společně! chce nechat přepočítat výsledky voleb, protože mu křesla v zastupitelstvu unikla o pouhých osm hlasů. Pokud by se ukázalo pochybení, došlo by k přepočítání mandátů. Společně by získalo dva, o jeden by přišli Starostové a o jeden Spolu. Jejich koalice by měla v tomto případě 23 mandátů, tedy těsnou většinu.

Starostka Semil se stala novou senátorkou, zůstane dál i ve vedení města

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám