Hlavní obsah

V Liberci přecpaném obchoďáky chtějí povolit další. U silnice na Ještěd

Liberečtí zastupitelé budou rozhodovat o tom, zda povolí v Liberci stavbu dalšího supermarketu. Město přitom patří k těm, kde je největší množství prodejen na obyvatele. Obchodní řetězec má zájem stavět u napojení ulice České mládeže na průtah I/35, u silnice, po níž směřují lidé na Ještěd. Město má o stavbu zájem, plán má ale i řadu kritiků.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Město chce změnit územní plán kvůli prodejně řetězce Lidl.

Článek

Kvůli stavbě supermarketu Lidl musí liberecké zastupitelstvo změnit územní plán.

„Změna zatím nebyla schválena a budeme jednat se zástupci firmy Lidl o podmínkách výstavby v dané lokalitě. Firma měla již před vydáním nového územního plánu v roce 2022 připravený projekt k územnímu rozhodnutí. Toto územní rozhodnutí však nestihla projednat a nový územní plán tuto výstavbu neumožňuje, a proto je nutná případná změna územního plánu,“ uvedl náměstek primátora pro územní plánování Adam Lenert (ANO). Podle něj není důvod, proč by za dohodnutých podmínek nemohl dostat obchod zelenou.

„Tato prodejna Lidlu by byla primárně asi využívána lidmi směřujícími pod nebo za Ještěd, případně do průmyslové zóny, to znamená, že nárůst dopravy nebude tak velký, protože po této komunikaci již dnes jezdí. Navíc pak lidé nebudou jezdit nakupovat třeba do Pavlovic, kde již dnes jsou křižovatky na samé hranici propustnosti,“ míní Lenert.

Ucpe se další část města, zní od kritiků

Nárůst dopravy na už tak vytížené tepně, ale i nadbytečnost nové prodejny s potravinami kritizuje opozice.

„Sjezd do ulice České mládeže z průtahu I/35 a dva kruhové objezdy na tomto křížení patří mezi pravidelně se ucpávající úzké dopravní hrdlo města. Člověk by čekal, že po fatální chybě s umístěním Globusu do původně slibované průmyslové zóny sever a následným totálním ucpáním tzv. sněhuláka se radnice poučí. Ale ne. Chystáme se zde udělat tu samou chybu,“ upozorňuje zastupitel Jindřich Felcman (zelení).

Připomíná tak jinou část města, kdy lidé jezdí do obchodní zóny Géčko a musí přitom projet několika propojenými kruhovými objezdy, které vznikly různými stavebními úpravami a jsou dnes jakousi libereckou dopravní raritou.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

V Pavlovicích je jedna z nákupních zón v Liberci.

Současně připomněl i závěry projektu Česko v datech, který ukázal, že se Liberec co do počtu obchodních ploch zcela vymyká nejen v českém, ale i evropském měřítku.

„Podle odborných studií je v Liberci zhruba 1400 metrů čtverečních nákupních ploch na 1000 obyvatel. Průměr v Česku je přitom zhruba 330 metrů čtverečních prodejních ploch na 1000 obyvatel, u moderních západních zemí je to ještě méně,“ podotkl Felcman.

Někde prodejny potravin prý chybí

Náměstek Lenert je ale toho názoru, že Liberec ještě pár prodejen s potravinami potřebuje, protože v některých lokalitách chybějí.

„Vím, že by bylo fajn, kdyby takovéto obchody vznikaly na sídlištích, ale otázka je, kolik lidí by do nich dojíždělo a kolik by do nich chodilo pěšky. V tomto místě prodejna potravin může být a nebude to pro lokalitu likvidační. Lidé to vezmou snad s povděkem a trochu se uleví provozu v místech současných prodejen,“ konstatoval Lenert a dodal: „Mám pochopení pro opačné názory, proto pokud dojde k hlasování pro změnu územního plánu v zastupitelstvu, budu respektovat názor většiny zastupitelů.“

V to, že změnu územního plánu zastupitelstvo neschválí, doufá zastupitelka Anna Kšírová (zelení).

„Věřím, že město nakonec tento krok neudělá, protože je mimo jiné v rozporu s úsilím o udržitelnost a klimatickou neutralitu. Výstavba nových super a hypermarketů v místech, na která se dá dostat jen autem, snižuje šanci na obnovu a přežití menších obchodů, které mají lidé blízko domova. Jenže kdo je bude stavět ve městě, které povoluje stavět konkurenční velké obchodní domy u výpadovek?“ ptá se Kšírová.

Obchodní řetězec Lidl se k projektu podrobněji nevyjádřil. „Projekt stavby prodejny Lidl v Liberci je stále ve fázi příprav. O realizaci prodejny budeme v předstihu informovat. Konkrétnější informace v tuto chvíli bohužel nemáme k dispozici,“ odpověděla na dotaz Novinek Regína Čerkovská z tiskového oddělení společnosti Lidl.

Řetězec Lidl má v Liberci aktuálně tři prodejny, jednu v centru města, další v Pavlovicích a největší v Rochlici. V Pavlovicích je jedna z libereckých obchodních zón převážně s prodejnami potravin, další je u průmyslové zóny Sever v Růžodole, třetí velká obchodní zóna je v Doubí, na dohled místa, kde by měl stát nový Lidl.

U Panské skály z Pyšné princezny vyroste nákupní centrum

Domácí

Výběr článků

Načítám