Článek
"Šunková rolka v aspiku jesenické výrobny se zřejmě dostala do distribuce. Nyní již ale na trhu kontrolovaný výrobek není, protože má trvanlivost 24 hodin a kontrolu jsme v provozovně provedli 18. prosince," uvedla Procházková. Doplnila, že výroba bude v provozovně stát do doby, než její majitel odstraní nedostatky a podá důkaz o tom, že produkce je zdravotně nezávadná.
"Zákaz platí pro veškerou výrobu, provozovnu je třeba například vydezinfikovat," upřesnila hygienička. Olomoučtí hygienici pozastavili koncem minulého týdne ze stejných důvodů produkci výrobny lahůdek Hejný v Litovli na Olomoucku a výrobny lahůdek v Zábřehu na Šumpersku patřící olomoucké společnosti Bikos cz. "Zákaz výroby tam nadále platí," uvedla Procházková.
Kontroly související s listeriózou provádí také olomoucká krajská veterinární správa. Kompletní výsledky laboratorních testů ale zatím nemá k dispozici. "Ze současně známých výsledků lze konstatovat, že některé laboratorní nálezy signalizují přítomnost bakterie Listeria monocytogenes, ovšem ve všech případech se jednalo o výskyt takzvaně v normě," řekl zástupce ředitele olomoucké krajské hygienické stanice Jiří Zubal.
Už na podzim se nebezpečná bakterie objevila v loštické tvarůžkárně společnosti A.W. Závod kvůli jejímu výskytu přerušil už dříve na dva týdny provoz. Společnost a veterinární správa nyní provádějí zpřísněné kontroly výrobků. "U výrobce A.W. Loštice nebyl od 7. prosince žádný pozitivní nález," uvedl Zubal.
Předminulý týden hygienici objevili nebezpečnou bakterii v sýru Baladur od západočeské společnosti Prom-prodej a také v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky-Palma Praha a Nové lahůdky Sixta z Ostravy. Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. Ke dnešnímu dni je potvrzeno 47 nemocných, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dva do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec. V prosinci žádná úmrtí na listeriózu nebyla.
LISTERIÓZA
Co je listerióza
Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.
Koho postihuje?
Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.
Příznaky
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.
Jak se bakterie dostane do jídla?
Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.