Hlavní obsah

Počasí úřaduje: Vylitý potok u Prahy, větrný vír na Kolínsku

Aktualizováno

Rozmary počasí zaměstnávají v pátek odpoledne a večer hasiče, kteří vyjíždějí k zatopeným sklepům či zaplaveným ulicím. Meteorologové vydali výstrahu před dešti a zvýšenými hladinami, která se týká zejména území na západě Čech nebo okolí Prahy. Prší ale nejen tam.

Větrný vír na KolínskuVideo: Aktu.cz

Článek

Prudká bouřka po páteční 16. hodině silně zvedla ve středočeské Hostivici a jejím okolí v okrese Praha-západ hladiny potoků. Ten Jenečský se v ulici s přiléhavým názvem Potoční vylil na silnici. Pod mostem v ulici K Nádraží zbývalo pro průtok vody asi 10 centimetrů místa.

Lidé z nejbližších domů vodu na silnici s obavami pozorovali a dohadovali se, zda voda ještě stoupá, nebo už ne. Zato pro děti v holínkách šlo o vítanou zábavu.

K prahu jednoho z domů zbývalo pár desítek centimetrů, když místní nabyli přesvědčení, že potok snad bude klesat. „Nebývá to tu, pamatuji naposledy v roce 1964, dnes je to slabší, ale stejně se tu voda na silnici nerozlila už dlouho,“ uvedl jeden ze starousedlíků.

Vylité koryto potoka v HostiviciVideo: Petr Janiš, Novinky

Voda se valila na dálnici D1, hasiči jí přehradili cestu

Krimi

Jenečský potok je přítokem potoka Litovického, z něhož se v Praze stává potok Šárecký, který se v Podbabě vlévá do Vltavy.

Hasiči ve středních Čechách od pátečních 15 hodin do podvečera vyjížděli k 24 případům, které souvisely s počasím. Nejčastěji čerpali vodu ze zatopených sklepů či kanalizace. Napilno měli hlavně v Tuchorazi na Kladensku, kde přívalový déšť zaplavil ulici. V nejhlubších místech dosahovala voda 1,5 metru, uvedl mluvčí krajských hasičů Tomáš Bakalář.

„Na místo jsme vyslali velkokapacitní čerpadlo, které odčerpávalo nahromaděnou vodu,“ uvedl Bakalář. Společnost ČEZ podle něj odpojila oblast od elektrické energie a policie uzavřela provoz.

Nejvíc zásahů měli hasiči na Kladensku, v okrese Praha-západ a na Berounsku. V deseti případech čerpali vodu, v šesti případech odstraňovali nebezpečné stavy a pětkrát vyjížděli ke spadlým stromům. V Brandýsku na Kladensku zasahovali u narušené obvodové zdi garáže.

Zasahovali i ve zmiňované Hostivici, kam bylo kvůli rozvodněnému potoku nutné navézt pytle s pískem.

I když se výstraha meteorologů před deštěm a velkou vodou týká především území na západě Čech, rozmary počasí pociťují i další kraje.

Silná bouřka se v pátek odpoledne přehnala Hranicemi na Přerovsku a voda se valila i na dálnici D1. 

Kamera agentury Aktu.cz zase zachytila větrný vír, který se zformoval poblíž obce Tuklaty na Kolínsku.

Vydatné deště a povodně. Meteorologové zpřísnili výstrahu na extrémní

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám