Hlavní obsah

V Horní Lidči v referendu odmítli rozestavěný dům seniorů. Vadí, že je blízko školy

Horní Lideč

Ačkoli je v celém Česku nedostatek zařízení pro seniory, v Horní Lidči na Vsetínsku jej lidé stavět nechtějí. A to přesto, že stavbaři už pár měsíců domov pro seniory budují. Lidem se nelíbilo, že domov bude v sousedství základní školy, a v referendu stavbu odmítli. Obci nyní hrozí, že bude zhotoviteli platit pokutu v řádech desítek milionů korun.

Foto: vizualizace Horní Lideč

Vizualizace domova pro seniory v Horní Lidči

Článek

Domov pro seniory měl disponovat 25 místy, práci v něm mělo najít 20 lidí. Určen byl nejen obyvatelům Horní Lidče, ale celého Hornolidečska, kde je pro seniory akutní nedostatek míst. Náklady ve výši 130 milionů korun měla obec uhradit ze státní dotace v hodnotě 80 milionů, krajské dotace ve výši 36 milionů a 15 miliony, které do projektu měly investovat obce z okolí.

„Zklamalo mě to,“ přiznal starosta Josef Tkadlec (KDU-ČSL). Na mysli měl výsledek referenda, v němž obyvatelé odmítli nejen postavení domova pro seniory v sousedství školy, ale i jako stavbu celkově. Referenda se zúčastnilo 638 z 1081 možných voličů, čímž účast překonala hranici 59 procent. Pro stavbu domova bylo 275 lidí, proti 348, pro stavbu domova v navrhované lokalitě 225 lidí, proti 400.

To, že zastavit stavbu na základě referenda, když už je několik týdnů v běhu, bude problém, Tkadlec nepopírá. „Zítra se musí sejít obecní rada, pak oznámíme stavební společnosti, jaký je výsledek. Na základě referenda budeme jednat o ukončení stavby. Je otázka, jak se k tomu společnost postaví,“ přemítal nahlas.

Jediná kloudná restaurace. Lidé v referendu v Batňovicích podpořili místního hostinského

Domácí

Starosta je přesvědčen, že vedení obce dalo lidem dostatek informací a včas. „Dva a půl roku jsme stavbu připravovali. Už před komunálními volbami před dvěma lety dostali občané informaci a leták o tom, co chceme vybudovat. A to byla jedna z věcí. Už tehdy tam byla vizualizace toho prostoru,“ popsal s tím, že i potom dostávali občané informace o projektu průběžně.

Referendum nařídil soud

„Vždy bylo zřejmé, že domov má být u školy. Zastupitelstvo o tom několikrát hlasovalo. Lidé tomu asi nevěnovali pozornost a v okamžiku, kdy jsme vysoutěžili firmu, tak se přišlo s tím referendem,“ vysvětlil.

Podle Tkadlece odpůrcům nejprve vadilo, že kvůli stavbě přijde Horní Lideč o zeleň a dětské hřiště. „Hřiště bychom postavili nové, už na něj máme dotaci 300 tisíc,“ uvedl a pokračoval: „Nakonec přišli odpůrci s argumentem nevhodnosti této lokality. Že by to nebylo dobré, aby byl domov u školy, že by to nebylo ve prospěch dětí ani seniorů,“ objasnil.

Protože obec nechtěla od stavby ustoupit, požádali lidé o referendum. Zastupitelé to nejprve odmítli, v červnu jim to ale nařídil soud. Starosta míní, že problém je v době konání referenda. „Uskutečnilo se až v době, kdy je podepsaná smlouva se zhotovitelem a už stavíme. To je velká starost. Referendum přišlo pozdě,“ poukázal.

Tkadlec má současně starost, kolik bude muset Horní Lideč zaplatit stavbařům ze svého, pokud stavbu domova ukončí. Odhadem by mělo jít o desítky milionů korun. A čtyři miliony už obec do projektu vložila.

Co se nyní bude dít, nechtěl starosta Horní Lidče předjímat. „První krok udělá rada, pak budou jednání a pak se k tomu vyjádří zastupitelstvo,“ uzavřel

Středočeský kraj hodně stárne, přibydou statisíce seniorů

Domácí

Výběr článků

Načítám