Hlavní obsah

V Harrachově staví místo pro vážení i odstavení kamionů

Harrachov

Speciální plocha pro vážení kamionů s parkovištěm pro jejich odstavení vzniká v Harrachově, poblíž hranic s Polskem. Funkční bude od prosince a půjde o jedno z mála takto komplexních míst, kde lze nákladní vozy nejen vážit, ale odstavit v případě, že nemohou pokračovat v jízdě.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Takových míst je obecně v Česku málo a jejich nedostatek je celorepublikový problém. Když jsou místa, kde lze vozy vážit, chybí plochy k odstavení a naopak. Navíc plocha v Harrachově poslouží nejen k prověření kamionů přijíždějících ze sousední země, ale policisté nebo celníci si sem budou moci stáhnout i kontrolovaná auta z tuzemských silnic z širokého okolí,“ popsal dopravní specialista Jan Čáp.

Nová plocha pro vážení a kontrolu nákladních automobilů u silnice I/10, která přijde na necelých deset milionů, umožní odstavení hned pěti tahačů s návěsem. Bude také oplocená.

„Bude mít parametry vhodné pro měření, protože vážení nelze provádět kdekoli. Umožní tak kontrolovat vozy před hranicemi a v případě potřeby může i posloužit při krizových situacích,“ uvedl Jan Wohlmuth, ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic. Narážel tak například na kalamity, které ochromují dopravu v Harrachově takřka každou zimu.

Kontroly kamionů přitvrdí. Inspektoři dostanou vozy s modrými majáky

Domácí

Další plocha pro odstav kamionů a vážení je v Libereckém kraji jen v Líšném u Malé Skály. Jiné, které umožňují vážení, se najdou i jinde, ale nemají prostory pro odstavení vozů. A to je problém. Přetížená auta anebo ta, jejichž řidiči například překročili povolenou dobu jízdy a nesmí pokračovat v cestě, není kam odstavit.

Těžké náklaďáky ničí silnice i domy

„Problém ani tak nebudou tranzitní kamiony jako tuzemská doprava, kde se spíš přetížená nákladní auta objevují. Taková auta pak výrazně ničí silnice, zejména těch nižších tříd, které nemají potřebné konstrukční vrstvy. Pak je kromě povrchu poničená i třeba síť rozvodů pod povrchem anebo popraskané domy v okolí silnic,“ poznamenal Čáp.

Dopravní specialisté dlouhodobě usilují o vybudování těchto komplexních ploch třeba v Jestřebí u Doks anebo v Karlovicích u Turnova.

V Harrachově stavbu plochy pro vážení vítají, avšak přetížené kamiony nepovažují za tak zásadní problém, neboť zajíždí jen do okrajové části. Mnohem více je zde trápila nákladní auta překračující rychlost cestou od polské hranice k městu.

„Zřídili jsme městskou policii, která na to dohlíží, a pořídili jsme radary a situace se hodně zlepšila,“ dodal starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

Cizinec na Jesenicku odmítl vážení přetížené soupravy. Radši vytáhl 100 tisíc

Krimi

Výběr článků

Načítám