Hlavní obsah

V Česku se objevila katarální horečka ovcí

Aktualizováno

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí í (bluetongue), která postihuje také kozy a skot. V pátek to řekl ministr zemědělství Marek Výborný. Státní veterinární správa (SVS) před několika dny upozornila na výskyt onemocnění nedaleko českých hranic v Německu. Nemoc není přenosná na člověka.

Foto: Profimedia.cz

Zvíře nakažené katarální horečkou s modrým jazykem, který je jedním ze symptomů. Ilustrační foto.

Článek

Nemoc se potvrdila na farmě v Jindřichovicích na Sokolovsku u uhynulého berana.

V ČR se choroba naposledy vyskytla v letech 2007 až 2009, kdy bylo zaznamenáno 14 ohnisek. Do roku 2011 pak kvůli tomu probíhala u skotu, koz a ovcí povinná vakcinace. Proti nyní šířenému sérotipu zatím neexistuje schválená vakcína.

Foto: Profimedia.cz

Zvíře nakažené katarální horečkou ovcí

SVS od září provádí zvýšený monitoring u skotu v oblastech do 150 km od hranice s Německem. Tam se vyskytlo ohnisko nákazy sedm kilometrů od české hranice ve městě Adorf/Vogtland v Sasku v sousedství Karlovarského kraje.

Choroba se momentálně šíří zejména ve Francii, Německu, Dánsku Lucembursku. Nebezpečná je pro domácí i divoce žijící přežvýkavce, především ovce, kozy a skot, u něhož se vyskytuje bez klinických příznaků.

Foto: Profimedia.cz

Zvíře nakažené katarální horečkou s modrým jazykem, který je jedním ze symptomů. Ilustrační foto

„Původcem katarální horečky ovcí je orbivirus, který patří do čeledi Reoviridae. Onemocnění je přenášeno krevsajícím hmyzem, konkrétně tiplíky. Nákaza se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší, postiženy mohou být i paznehty. Zejména na sliznici dutiny ústní se objevují krváceniny a vředy,“ uvedla SVS. Mortalita je ale nízká, nedosahuje ani procenta.

Výjimka nepomohla. I geneticky cenné slepice padnou za oběť ptačí chřipce

Ekonomika

Výběr článků

Načítám