Hlavní obsah

V Česku by Trump neměl šanci, vyplývá z průzkumu. Fandí mu hlavně komunisté

Čeští voliči by v amerických prezidentských volbách upřednostnili demokratickou kandidátku Kamalu Harrisovou před republikánem Donaldem Trumpem. Plyne to z šetření agentury STEM/MARK, která zároveň upozornila, že ani k jednomu z kandidátů nemají čeští voliči přehnané sympatie a jde pro ně především o hledání pomyslného menšího zla.

Foto: Nathan Howard, Reuters

Kamala Harrisová a Donald Trump

Článek

Po eliminaci lidí, kteří přiznali, že je americké volby vůbec nezajímají, by Harrisovou upřednostnilo 53 procent dotázaných. Trump by oslovil 27 procent lidí a pětina dotázaných nemá jasný názor.

Při srovnání politických preferencí v rámci tuzemské scény vynikne patrně největší paradox, kterým je skutečnost, že nejvyšší podpoře se Trump těší u voličů komunistů (70 procent). Těm zjevně nevadí, pokud to zaznamenali, že Trump s oblibou pejorativně označuje svou protikandidátku za komunistku.

Harrisovou většinově podporují stoupenci stran vládní koalice, Pirátů, SOCDEM či Přísahy. Trumpa by krom komunistů upřednostnili ještě voliči SPD a Motoristů. Voliči ANO jsou zjevně rozpolceni, neboť 39 procent se vyslovilo pro Harrisovou a 39 procent pro Trumpa. Pětina pak nemá vyhraněný názor.

Ruská státní média v amerických volbách jasně fandí Trumpovi

Volby USA
Foto: STEM/MARK

Podpora kandidátů amerických prezidentských voleb mezi českými voliči

Harrisová boduje zejména u mladších ročníků s vyšším vzděláním, zatímco Trump oslovuje častěji muže, seniory a osoby z domácností s nižšími příjmy. Jakkoliv má Trump vyšší podporu na Moravě než v Čechách, ve 13 ze 14 krajů by zvítězila Harrisová. Jedinou výjimkou je Olomoucký kraj.

To, že Češi neplanou sympatiemi ani k jednomu z rivalů, dokladují odpovědi na dotaz týkající se důvodů volby. Dvě třetiny příznivců fandí danému kandidátovi proto, že jej považují za přijatelnější variantu. U Harrisové je to 48 procent jejích příznivců. Podle 27 procent stoupenců Harrisové je dokonce důvodem pro její preferenci výlučně to, aby nevyhrál Trump. Sympatie ke kandidátovi a jeho názorům jsou určující pouze zhruba pro čtvrtinu příznivců obou rivalů.

Anketa

Koho byste podpořili v nadcházejících amerických prezidentských volbách?
Kamalu Harrisovou
46,9 %
Donalda Trumpa
53,1 %
Celkem hlasovalo 1340 čtenářů.

„Důvody preference Harrisové nebo Trumpa u českých obyvatel jednoznačně ukazují, že většině lidí není moc sympatický ani jeden z nich, pouze hledají tu přijatelnější variantu,“ uzavřel analytik STEM/MARK Radek Pileček.

Průzkum proběhl od 26. září do 20. října a zapojilo se do něj 1018 respondentů.

Trumpova oplzlá rétorika nabírá nových rozměrů

Zahraniční

Výběr článků

Načítám