Hlavní obsah

V červenci zájem o památky nebyl, kasteláni doufají, že se turisté v srpnu vrátí

Brno

Návštěvnost hradů a zámků byla za letošní červenec v porovnání se stejným obdobím v loňském roce slabší. Kasteláni doufají, že srpen situaci vylepší. Ve druhé polovině prázdnin turisté navštěvují památky mnohem častěji.

Foto: archiv NPÚ

Zrekonstruovaná zahrada přivedla do zámku Lysice rekordní počet turistů, v dalších památkách se potýkají s úbytkem návštěvníků.

Článek

Na Moravě hlásí největší pokles návštěvnosti zámek ve Valticích u Břeclavi, který od ledna do srpna navštívilo 34 782 turistů, což je o 20 tisíc méně než ve stejném období loni. „Loni jsme měli úspěšnou výstavu Megabrouci, což bylo opravdu velké lákadlo. Letos se bohužel opravuje silniční průtah městem,“ řekl Novinkám valtický kastelán Richard Svoboda. Starosta Valtic Aleš Hofman připustil, že oprava kanalizace a silnice je problém. Město podle něj čekalo na tuto investici osm let, nedala se už odkládat. Slibuje, že do další sezony bude vše hotovo.

Lednice hlásí úbytek, Lysice naopak rekord

I sousední zámek v Lednici hlásí pokles návštěvnosti. V první polovině prázdnin do něj zavítalo 177 111 lidí, což je o zhruba 13 tisíc turistů méně než loni. Kastelánka Ivana Holásková si úbytek návštěvníků vysvětluje nejen počasím, které láká spíše k vodě než k návštěvě zámku, ale i nárůstem cen. „Nejde o vstupné, ale všeobecný nárůst cen za služby, potraviny, pohonné látky. Úbytek klientely pociťují i restauratéři v okolí. Vidíme, že si stále více turistů přináší svačiny,“ uvedla. Na druhé straně zástupy turistů směřujících do lednického zámeckého parku, kam je vstup zdarma a neevidují se počty příchozích, prořídly jen částečně.

Foto: archiv NPÚ

Slavný zámek v Lednici u Břeclavi zatím hlásí úbytek turistů, v srpnu by se ale měla situace zlepšit.

„Lidé chtějí ven. Díky naší nově opravené zahradě jsme dosáhli historicky nejvyšší návštěvnosti od otevření objektu v roce 1964,“ řekla kastelánka zámku v Lysicích na Blanensku Martina Rudolfová. S kolegy provedla do srpna přes 55 tisíc turistů, přičemž nejúspěšnější roční návštěvnost se dosud pohybovala někde nad 40 tisíc lidí. Oprava zahrady stála 200 milionů korun a největším lákadlem jsou právě její komentované prohlídky.

Zhruba o 2000 turistů si pohoršil hrad Bítov na Znojemsku, o tisícovku zámek Bučovice na Vyškovsku, o 7000 návštěvníků hrad Veveří u Brna, o 8000 hrad Bouzov na Olomoucku, o 5000 zámek Buchlovice a o 4500 hrad Buchlov ve Zlínském kraji. Kasteláni ale připravují na srpen četné akce a předpokládají, že celková čísla za letošek se ještě výrazně zlepší.

Foto: archiv NPÚ

Atrakcí zámku v Rájci u Blanska jsou prohlídky jeho půd.

Zájem se naopak mírně zvýšil o zámky Milotice na Hodonínsku, Rájec na Blanensku a dokonce o 4000 turistů Uherčice na Znojemsku. Tamní zámek zve na novou prohlídkovou trasu. Návštěvnost šla nahoru i na Jánském vrchu v Javorníku a ve vládní vile Stiassni v Brně.

Po návratu od moře vyrazí na hrady a zámky

Slavný jihočeský zámek v Hluboké nad Vltavou přivítal od ledna do srpna 106 572 návštěvníků což je 95 procent loňské návštěvnosti. „Propad je daný spíše počasím, které nám letos moc nepřálo, ale v srpnu by se to mohlo zlepšit. Chystáme oblíbenou Hradozámeckou noc a máme i prohlídky s paní kněžnou, které jsou populární,“ řekl Václav Vlažný ze správy zámku. Pokud jde o jihočeské hrady a zámky, návštěvnost je podle památkářů s loňskem srovnatelná.

Foto: archiv NPÚ

Zámek ve Valticích hlásí pokles návštěvnosti až o 20 000 turistů. V srpnu zve i na ochutnávku vín.

V mnoha případech se návštěvnost špatně srovnává, říká mluvčí Národního památkového ústavu Blanka Černá. Každá památka má podle jejích slov trochu jiný režim provozu. Přestože má počasí velký vliv na zájem veřejnosti o výlety, celkově situaci ovlivňují i různé stavební projekty. Například na zámku v Buchlovicích, kde se návštěvnost snížila, se opravují střechy i krovy. Ty se ale také opravují na zámku v Rájci u Blanska, a tam šla naopak návštěvnost nahoru.

„Samotný červenec byl mírně slabší proti loňskému roku. Vysvětlujeme si to hlavně počasím. Očekáváme, že až se lidé vrátí od moře a ze zahraničí, vyrazí na památky, a to nejen v srpnu, ale i v září, které bývá pro návštěvu hradů a zámků příznivé,“ dodala Černá.

Foto: archiv NPÚ

Nárůst návštěvnosti hlásí zámek v Uherčicích na Znojemsku, který má novou prohlídkovou trasu.

Itálie stále drží prvenství v počtu UNESCO památek. Po novém přírůstku jich má rovných 60

Cestování

Výběr článků

Načítám