Hlavní obsah

V Cermatu se zhádali. Musí zasáhnout ministerstvo

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterý řešil personální bouřky v Cermatu, který pořádá jednotné přijímací zkoušky na střední školy a státní maturity. Část zaměstnanců se zlobí na ředitele ministerské organizace Miroslava Krejčího a hrozí výpověďmi. Ministr pověřil podřízeného, aby se se zaměstnanci osobně setkal.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Šéf Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

O neshodách v Cermatu jako první informoval Deník N, podle nějž už minulý týden zaměstnanci Cermatu požádali na ministerstvu o jednání.

„Ministr školství se seznámil s aktuální situací na Cermatu a pověřil vrchního ředitele sekce Jana Mareše, pod kterého Cermat gesčně spadá, aby se osobně setkal se zaměstnanci, kteří mají výhrady, což je standardní postup. Hledání řešení bude pokračovat v následujících dnech,“ napsala Novinkám mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Sám Krejčí odmítl situaci komentovat. „Zatím se k tomu nevyjádřím, dokud na ministerstvu neproběhne uzavření této události,“ sdělil.

Krejčí: S digitalizací přijímaček jsem spokojen na 100 %. V principu zůstanou stejné i příští rok

PoliTalk

Podle Deníku N se na ministerstvo obrátilo několik zaměstnanců Cermatu s tím, že se jim nelíbí, jak ředitel Cermatu „manažersky funguje“. Krejčí měl poznamenat, že už 16 měsíců zvažuje rezignaci.

Jak Novinkám popsal zdroj z ministerstva školství dobře obeznámený se situací, spor by neměl nijak ohrozit chod Cermatu ani organizaci přijímaček či maturit. I Fojtová potvrdila, že zatím by spory neměly mít silnější dopad.

Sklízel vavříny

Krejčí letos sklízel vavříny za to, že se mu navzdory časové tísni podařilo připravit elektronické přijímačky na střední školy. Oproti předchozím ročníkům mohou uchazeči podávat tři přihlášky namísto dvou a zároveň v krátké době dostanou informaci, na kterou školu se dostali. Už v prvním kole přijímaček mělo jisté přijetí na školu 94 procent deváťáků. Celkově si elektronická verze vysloužila chválu, protože ulevila žákům a rodičům od stresu a nejistoty.

Podle informací Novinek má ale Krejčí také vysoké nároky na své podřízené a někteří starší zaměstnanci pod jeho vedením už Cermat opustili.

Fojtová odmítla spekulovat o tom, jestli se Krejčí chystá v úřadu skončit. Podle ní se loni podařil Krejčímu s přípravou elektronických přijímaček majstrštyk a o propuštění se neuvažuje.

Šprtání testů? Cermat u přijímaček posílí logické úlohy

Věda a školy

Související články

KVÍZ: Zvládli byste maturitu z češtiny?

Školní rok skončil, v naší rubrice ale ještě úplně ne… Různá zákoutí češtiny mohou zaskočit i jedince, který je přesvědčen, že mateřštinu dokonale ovládá....

Výběr článků

Načítám