Hlavní obsah

Už to znovu nedopustím. Primátor Svoboda dal Hřibovi kvůli dopravnímu podniku nůž na krk

Praha
Aktualizováno

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) požaduje okamžitou rezignaci všech obviněných členů vedení pražského dopravního podniku (DPP). Chce také vypsat výběrové řízení na ředitele DPP. Očekává, že odpovědný náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti), který je zároveň předsedou dozorčí rady podniku, jeho požadavky splní nejpozději do konce října.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda

Článek

„Před více než jedenácti lety jsem udělal maximum pro to, abych stabilizoval situaci v pražském dopravním podniku. Ukázalo se tehdy, že vnést světlo do šedých zón plných korupce, politikaření a klientelismu bylo prakticky nemožné. Tehdy mi to zlomilo vaz. Z funkce primátora jsem byl odvolán, léta vláčen po soudech, a nakonec tedy osvobozen v plném rozsahu soudně. Dostal jsem se do hledáčku těch, proti kterým jsem v dopravním podniku bojoval, a ti projevili svou sílu. Nelituji toho, ale dnes už to znovu nedopustím,“ prohlásil v pátek na tiskové konferenci primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Už dříve Svoboda, který stanul před zhruba deseti před soudem v kauze Opencard a až v roce 2022 se dočkal pravomocného osvobozujícího verdiktu, řekl, že je znepokojen děním v pražském dopravním podniku. Nyní řekl, že je nespokojen s fungováním DPP, jeho vedením i s kontrolním orgánem.

V podniku v pondělí zasahovala policie a následně bylo obviněno 13 lidí za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek podniku. Případ navazuje na korupční kauzu Dozimetr, která vypukla v minulém volebním období.

Chci vysvětlení! Ať odejde i Hřib! Pražští politici řeší zásah policie v dopravním podniku

Domácí

Pustil se do Hřiba

Svoboda se v této souvislosti pustil do koaličních Pirátů a svého náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti), že nezvládají plnit své úkoly a odmítají přijmout zodpovědnost za korupční kauzu. Podle něj byly důvodem rekordně dlouhého sestavování pražské koalice požadavky Pirátů, že chtějí pro sebe oblast dopravy.

„Po mnoha diskusích jsme ustoupili a tyto gesce jsme jim dali. Věřil jsem, že budou tyto funkce dělat tak, že budou činnost DPP kontrolovat a dbát na to, aby klientelistické vazby nefungovaly. Bylo to ostatně jejich programové prohlášení,“ rýpnul si do nich primátor.

„Věřil jsem, že ti, co jsou a byli za fungování dopravního podniku v posledních letech odpovědní, ho ze svých pozic budou řídit a kontrolovat. Nestalo se tak. Místo konstruktivního chování a návrhů efektivního řešení jsme svědky okopávání kotníků a zbavování se zodpovědnosti na někoho jiného a skutek utek. S důvěrou, která přichází od voličů, přichází i odpovědnost. Dopravní podnik se stále potýká s následky největší korupční kauzy v Praze, která propukla za minulého vedení, kauzy Dozimetr,“ dodal primátor.

Šéf pražského dopravního podniku Witowski není mezi obviněnými, Hřib i tak chce jeho odchod

Krimi

Rychlé změny

Svoboda proto pro začátek „důrazně“ požaduje okamžitou rezignaci všech představitelů DPP, kteří jsou stíháni. Jde mimo jiné o členy představenstva Marka Kopřivu a Jiřího Špičku. Byť mezi obviněnými není generální ředitel DPP Petr Witowski, který byl v pondělí zadržen a podle svých slov pouze poskytoval vysvětlení, chce primátor uspořádat výběrové řízení na nového ředitele. Současně chce doplnit všechny orgány podniku, tedy představenstvo, které je citelně oslabeno zásahem policie, i dozorčí radu.

„DPP v tuto chvíli funguje dál, ale otevíráme prostor, ve kterém se pokusíme rychle změny nastartovat. Cílem je, aby dopravní podnik byl kompetentní, transparentně řízený a poskytoval, co nejkvalitnější služby Pražanům,“ dodal Svoboda.

Gesčně odpovědnému náměstkovi Hřibovi dal ultimátum, že splnění všech svých požadavků očekává nejpozději do konce října, tedy za dva týdny.

Hřib už se v pondělí nechal slyšet, že by ředitel DPP Witowski měl rezignovat. Podle magistrátní opozice by měl skončit ale i Hřib, který je předsedou dozorčí rady podniku.

Situací v DPP se bude v pondělí zabývat rada, ve čtvrtek se pak očekává dlouhá diskuse na jednání zastupitelstva.

Ustřihávat tu chobotnici

Z vyjádření zástupců koalice Spolu není jasné, zda by v případě nesplnění požadavků uvažovali o odvolání Hřiba z funkce. Dlouhodobě ale tvrdí, že změny ve vedení města nejsou na pořadu dne, protože „voliči ve volbách rozdali nějaké mandáty a ty řekly, jak může vzniknout stabilní vláda“.

„Jasně tu zaznělo, že tu jsou nějaké úkoly. My jsme panu náměstkovi zadali už v pondělí po jednání rady, aby nám řekl, jak bude postupovat dál. Bohužel nic takového nemám, jen si čtu na sociálních sítích nějaké vzkazy. A jestli termín nebude dodržen, tak potom je debata o tom, jak dál a kdo tu zodpovědnost vezme a zasadí se o to, aby DPP začal ustřihávat tu chobotnici, která tam je už dlouho,“ přiblížila Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora pro sociální oblast.

Obviněný Marek skončil v dozorčí radě DPP

Domácí

Výběr článků

Načítám