Hlavní obsah

Už rostou. Sezona začíná, meteorologové zveřejnili svou houbařskou mapu

Déšť a teplo svědčí houbám. Podle mykologů začaly růst žampiony i další jarní houby a na teplých místech se objevuji i první hřiby. Na příznivé podmínky pro růst hub upozorňuje i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který začal zveřejňovat mapu ukazující, kde by to mohlo být pro houbaře nejnadějnější.

Foto: ČMHÚ, Novinky

Mapa pravděpodobnosti výskytu hub

Článek

Ve větším množství se podle mykologa Jana Borovičky z Geologického ústavu dají zatím nalézt různé pečárky, tedy žampiony, jejichž jedlé varianty se v kuchyni dobře uplatní.

„Někde už rostou i první hřibovité houby, ale ještě to není houbařský boom, při kterém budeme nosit koše plné hub jako na podzim,“ řekl Novinkám Borovička. Na teplejších místech pod listnatými stromy lze najít hřiby dubové nebo hřib kovář pod jehličnatými stromy.

Pokud vydrží počasí, lze podle znalce čekat dobrou sezonu. „Když bude dál pršet, tak houby určitě budou. Stopnout to může ale delší sucho,“ dodal.

V týdnu budeme střídat sluneční brýle a deštníky

Počasí

ČHMÚ jako každý rok na jaře spustil v pondělí na svých stránkách mapu, jež ukazuje, kde by mohla být největší pravděpodobnost nálezu hub. „Letošní houbařská sezona pomalu začíná,“ upozornili meteorologové.

Mapu, jež vychází z výpočtu odborníků, ČHMÚ každý rok spouští poté, co zavládne vhodné počasí pro růst hub – optimální teploty, srážky a půdní vlhkost – a v terénu mykologové objeví první houby.

Vlna veder: na Pákistán dýchlo peklo

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám