Článek
„Špatné. Zatím prodám polovinu toho, co loni. Prakticky celý den jsou tady kolony aut, a tak lidé ani nezastavují, aby nepřišli o místo ve frontě,“ posteskl si vinař.
Výrobce burčáku to ale nevzdává a na místo u hlavního silničního tahu z Brna do Vídně, kde prodává burčák už řadu let, se chce dál vracet.
Letos se počasí z pohledu vinařů vrátilo do normálu. Vloni v klimaticky velmi uspěchaném roce byl první burčák již 28. července, protože ale legislativa umožňuje jeho prodej až od 1. srpna, museli první dávku vypít v kruhu rodinném.
Vím, že to ještě není přesně ten pravý burčák, jak má být, ale právě takový lidé nejvíce vyžadují
„Letos jsme první hrozny na burčák sklidili 5. srpna, když měly při sběru čtrnáct stupňů cukru. Teď už sbíráme další a mají zase o stupeň víc,“ uvedl Machuča. Na Břeclavsku tak prodává od pátku burčák z voňavé odrůdy Irsai Oliver.
„Snažím se nabízet burčák v počátečním stadiu. Už to není mošt, ale pořád ještě má minimum alkoholu a je stále výrazně sladký. Vím, že to ještě není přesně ten pravý burčák, jak má být, ale právě takový lidé nejvíce vyžadují,“ přiznal vinař, že se musí s nabídkou přizpůsobit vkusu lidí.
„Na druhou stranu i ten, kdo chce opravdový burčák, si přijde na své. Stačí jen nechat tento sladký pracovat a on se dostane až na vrchol kvašení,“ připomněl Machuča.
Prodej burčáku zaměstná rodinu vinaře na několik měsíců. Podle legislativy jej lze nabízet k přímé spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku.
V průběhu burčákové sezony se samozřejmě vystřídá několik nabízených odrůd. Po Irsai Oliver bude následovat rovněž voňavý Muškát Moravský a pak i Müller-Thurgau.