Hlavní obsah

„Už nemůžeme.“ Obce na Přerovsku opět vyplavila voda

Sotva v obci Šišma na Přerovsku dokončili úklid po čtvrtečních přívalech vody z bleskové povodně, vyplavil je v neděli místní potok znovu. Podobně dopadli i obyvatelé nedalekých Kladník. „Už nemůžeme,“ řekl pondělí místostarosta Šišmy Pavel Zeman.

Foto: Novinky

Úklid po prvních povodních v Šišmě

Článek

„Voda začala kulminovat, v neděli večer už zase hrozilo přelití přehrady, tak jsme vyhlásili kolem 22:00 možnou evakuaci, poté to ale začalo opadat. Bouřka se nám tady točila nad hlavami tady a zpět. Máme v obci vyplavené zahrady, sklepy, odhalené jsou plynovody pod mostky i elektroinstalace,“ řekl místostarosta Šišmy Pavel Zeman.

Podle zástupců obce výrazně pomohla tentokrát řada opatření.

„Udělalo hodně, že byla přehrada vypuštěna, všechna auta jsme odstranili od toků a veškeré nánosy za ty tři dny jsme uklidili, jinak by se všechny mostky ucpaly. Je to v menším měřítku, ale tím, že to dostalo druhou vlnu, už jsou cesty podemlety. Zasedá krizový štáb, řešíme co dál. Nepomůže to ani psychice zdejších lidí, už nemůžeme. Už jsme mysleli, že je to za námi. Mysleli jsme, že jen zaprší a vyčistí to silnice od prachu - tak nás to vyčistilo zase znova,“ doplnil místostarosta.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Poškozená obec Šišma na Přerovsku

V obci na Vyškovsku oslavili hody, pak je smetla blesková povodeň

Domácí

Sesutý mostek

Podle starosty obce Marka Krysteka voda nevystoupala do takové výše jak minule, ale opět se rozlila z koryta. „Tím, jak je nasycena celá zem, na některých místech tok vymlel základy přístupových mostků k domům. Došlo k sesuvu jednoho mostku, druhý je v havarijním stavu, bude se muset zřejmě odstranit,“ řekl starosta.

„Vesnici jsme v neděli večer po předchozích bleskových povodních stihli uklidit - a pak nám to přišel uklidit zas někdo jiný,“ posteskl si starosta.

Záplavy v souvislosti se silnými bouřkami opět postihly také nedaleké Kladníky. „Fungovali jsme celou noc. Zase se rozvodnil potok a opět se zaplavily některé nemovitosti. Někde to hasiči pytlovali, ale protože ta zem je už tak nasáklá, opět to letělo do nemovitostí,“ řekl starosta Kladník David Štěpánek. Doplnil, že škody v obci teprve bude zjišťovat - sám se totiž v domě s vodou potýkal.

Obě obce přitom patřily mezi sedm postižených, které ve čtvrtek minulý týden postihly bleskové povodně. Hasiči museli čerpat vodu ze sedmi desítek zatopených domů. Povodně zdevastovaly okolí toků, silnice, zahrady i domy zanesly bahnem a způsobily mnohamilionové škody na obecním i soukromém majetku. Voda tehdy v  Šišmě odnášela i odstavené vozy, z nichž některé skončily v korytě potoka.

Obě obce leží v dolíku kolem potoka a voda se do nich v obou případech stekla z okolních polí.

Přichází teplotní sešup

Domácí
Související témata:
Šišma

Výběr článků

Načítám