Hlavní obsah

Utopená gigafactory. Pozemky v Dolní Lutyni určené pro její stavbu jsou pod vodou

Dolní Lutyně

Být už dnes v Dolní Lutyni na Karvinsku plánovaná gigafactory, byla by pod vodou. Pozemky, které plánuje stát nabídnout investorovi, jímž má být údajně jihokorejský Samsung, totiž zaplavila vinou silných dešťů voda.

Foto: Martin Bohoněk

Dešťová voda zaplavila většinu pozemků pro stavbu gigafactory v Dolní Lutyni

Článek

„Už velká část území pod budoucí gigafactory je pod vodou,“ potvrdila spoluzakladatelka spolku Zachovejme Poolší Lenka Černochová, jež stojí za peticí proti stavbě továrny. Upřesnila, že voda je zejména v lokalitě zvané Martinov, a to zhruba od sobotního poledne.

„Je tam strašně moc vody. Jak je vysoká, nevíme, chtěli jsme to změřit, ale nemáme se tam jak dostat,“ poukázala a upozornila, že to není poprvé, co voda zaplavila pozemky určené pro stavbu gigafactory. Stejně tomu za posledních 40 let bylo také v letech 2010, 1997 a 1985.

Foto: Martin Bohoněk

Dešťová voda zaplavila většinu pozemků pro stavbu gigafactory v Dolní Lutyni.

Podle dalšího zakládajícího člena spolku, Martina Bohoňka, může voda dosahovat do výšky čtyřiceti, možná až padesáti centimetrů. „Ze strany od Nové Vsi to není žádná legrace,“ doplnil s tím, že v části, kde pole rozděluje most, už chybí ke spojení hladin z obou stran jen velmi málo.

Gigafactory v obci nechceme, řekli důrazně v referendu lidé z Dolní Lutyně

Domácí
Foto: CzechInvest

Mapa návrhu gigafactory v Dolní Lutyni

Informaci o zaplavené lokalitě určené pro stavbu gigafactory potvrdil i starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN). Míní, že pole zalila dešťová voda, protože v obci spadlo od čtvrtku obrovské množství srážek.

„Nebyl jsem tam, ale viděl jsem fotky. Naštěstí tam je voda jen na polích, nikoho neohrožuje. Větší neplechu nám dělá Lutynka, místní potok, u něhož se protrhla hráz,“ řekl s tím, že ani kvůli tomu nemuseli zatím nikoho z obyvatel obce evakuovat.

Stát zveřejnil dvě studie ke stavbě gigafactory na Karvinsku. Odpůrci obě zpochybňují

Domácí

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám