Hlavní obsah

ÚSTR se přestěhuje do paláce Archa, Pečkárnu nevybojoval

Praha

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vzdal boj s ministerstvem průmyslu a obchodu o Petschkův palác (Pečkárna), kde za druhé světové války gestapo mučilo české odbojáře. ÚSTR tam chtěl přemístit své sídlo a skoro 200 zaměstnanců. Nakonec se však historici budou stěhovat do paláce Archa, který stojí v Praze Na Poříčí.

Foto: Profimedia.cz

Palác Archa

Článek

Nájemní smlouvu podepsal ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna podle informací Novinek v květnu, a to na sedm let. Majitelem paláce je firma Na Poříčí. a. s.

Ústav bude za pronájem paláce, který ve stylu rondokubismu navrhl známý architekt Josef Gočár, platit přes milion korun měsíčně. Podle registru smluv dá za samotný nájem budovy 932 tisíc korun a dalších více než sto tisíc korun měsíčně za parkoviště, sklady a energie.

ÚSTR by se měl začít stěhovat letos v září. Jestli se do budovy v centru Prahy přemístí pouze historici z ústavu, nebo i Archiv bezpečnostních složek (ABS), mluvčí ústavu Petra Jungwirthová nechtěla jasně sdělovat. „Je možné říci, že do budovy paláce Archa se přesune většina ústavu,“ řekla Novinkám.

Archiv se vzepřel ÚSTR, odmítá stěhování do Pečkárny

Domácí

Proti sestěhování do jedné budovy minulý rok bojovala dnes už bývalá ředitelka ABS Světlana Ptáčníková. Podle ní jsou archiváři spokojeni s budovami v Braníku a Na Struze, které několik let rekonstruovali pro potřeby archivu.

O Pečkárnu usiloval Stehlík se Žáčkem

ÚSTR hledal nové sídlo skoro dva roky. Původně sídlil na Žižkově hned vedle stadionu Viktoria Žižkov, ale z jeho objektu zbylo po nepodařené rekonstrukci jen torzo a historici se přesunuli na čtyři různé adresy. Vedení ústavu se například přestěhovalo hned naproti do domu Radost, což je bývalý Dům odborových svazů. Ten však musí nyní opustit kvůli plánované rekonstrukci.

Původně si vedení ústavu vyhlídlo Petschkův palác, kde sídlí část ministerstva průmyslu a obchodu. O přesun do historického centra - Pečkárna leží blízko Václavského náměstí - usiloval předseda rady ÚSTR, historik Eduard Stehlík zhruba rok. Velkým zastáncem přesunu byl poslanec ODS a první ředitel ÚSTR Pavel Žáček. „Není v ČR symboličtější budova, která má v sobě zakódováno utrpení českého odboje víc, než je bývalá řídící úřadovna gestapa v Praze,“ řekl Novinkám Žáček.

S tímto záměrem ale nesouhlasil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), protože v Petschkově paláci sídlí dva důležité odbory ministerstva. Navíc jsou zde reprezentativní prostory.

O přesunu měla rozhodnout vláda, ale kvůli rozdílným názorům z toho sešlo. Roli sehrály i velké náklady, které by přestěhování úředníků ministerstva a přebudování prostor pro potřeby ústavu stálo. ÚSTR sice odhadoval náklady v řádech statisíců korun, podle ministra Síkely by ale dosáhly 150 milionů korun a k tomu by stěhování zásadně narušilo chod celého ministerstva.

Síkela: ÚSTR nepotřebuje palác v centru

Domácí

Výběr článků

Načítám