Hlavní obsah

Ústečtí krajští radní navrhli odvolat stíhaného Hrabáče

Ústí nad Labem

Vazebně stíhaný primátor Chomutova Marek Hrabáč (zvolen za ANO) zřejmě přijde v září o post radního Ústeckého kraje. Jeho odvolání v úterý navrhli zbývající krajští radní z koalice ANO, ODS a Spojenců pro kraj. Potvrdil to hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

Foto: ČTK

Primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO)

Článek

O odvolání rozhodnou krajští zastupitelé na svém jednání v září. Policie Hrabáče stíhá kvůli kauze machinací s veřejnými zakázkami. V případě prokázání viny před soudem mu hrozí až 12 let vězení.

Hrabáče už v předchozích dnech jeho domovské hnutí ANO vyškrtlo z kandidátky pro nadcházející krajské volby. Hrabáč měl být jejím lídrem, tedy kandidátem na hejtmana. Krátce poté se ho hnutí zbavilo úplně a vyloučilo ho ze svých řad.

Hrabáč je současně primátorem Chomutova. Chomutovští zastupitelé se budou jeho odvoláním zabývat v pátek.

Obvinění z Chomutova zatím zůstávají ve funkcích. Náměstek popsal, čeho se měli dopustit

Krimi

V radě Ústeckého kraje měl Hrabáč na starosti rezort dopravy. Jeho řízením byl už po Hrabáčově zadržení pověřen radní Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS).

Krajští radní už dříve odvolali obviněného ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačnera. Na jeho místo nyní kraj připravuje výběrové řízení. Uskuteční se také forenzní audit, který prověří zakázky pro firmy spojené s kauzou, a to od roku 2018.

Předsednictvo ANO vyloučilo ze svých řad obviněného primátora Hrabáče

Domácí

V případu ovlivňování zadávání veřejných zakázek kriminalisté dosud obvinili 14 lidí a pět společností. Podezřelí nebo firmy podle žalobce v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody.

Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení.

ANO v Karlových Varech ruší koalici se Spolu. Kvůli obviněnému Bursíkovi

Domácí

Výběr článků

Načítám