Hlavní obsah

Zmrazení soudcovských platů bylo neústavním zásahem, rozhodl ÚS. Platy se vracet nebudou

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud zrušil zmrazení soudcovských platů v roce 2022, byl to neústavní zásah. Platy se ale za toto období zpětně doplácet nebudou, zdůraznil soud. Za rok 2024 naopak mají podle ÚS soudci nárok na doplacení mezd. Soudci si u Ústavního soudu stěžovali na úsporné zásahy do platů v letech 2021, 2022 a 2024.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ústavní soud v Brně

Článek

Zmrazení soudcovských platů v roce 2021, tedy v době pandemie nemoci covid-19, nebylo v rozporu s ústavním pořádkem.

Podle soudce zpravodaje Jaromíra Jirsy totiž solidarita soudců v těžkých časech neohrožuje jejich důstojnost či nezávislost, ale naopak upevňuje důvěru společnosti v ně.

Soudce ovšem jedním dechem apeloval na politiky, aby dlouhodobě zajistili odměňování soudců podle stabilních pravidel.

Ke zpětnému doplacení nedojde. Soudci sdílejí i materiálně osud společnosti
soudci Ústavního soudu

ÚS naopak konstatoval, že v roce 2022 bylo zmrazení platů neústavní. „Přesto ke zpětnému doplacení nedojde. Soudci sdílejí i materiálně osud společnosti,“ konstatovali soudci s poukazem na zhoršení ekonomické situace, energetickou krizi i konflikt na Ukrajině.

„Vláda i parlament zdůvodňovaly svůj krok mimořádně nepříznivou hospodářskou situací vyžadující maximální možné úspory. Existenci takto výjimečné situace však nedoložily a ani se nepokusily provést ekonomický rozbor, kterým by odůvodnily potřebnost a přiměřenost platové restrikce,“ připomněli soudci.

„Naopak z veřejně dostupných zdrojů bylo patrné, že ve stejném období vláda nešetřila na platech jiných státních zaměstnanců, ani v oblasti vlastních výdajů,“ dodali.

Neústavnost provedené platové restrikce Ústavní soud zohlednil i při posuzování navazující restrikce za rok 2024. „Z neústavního jednání totiž nelze těžit. Soudci tedy mají nárok na zpětné dorovnání platů za toto období,“ konstatoval ÚS v posledním z verdiktů.

Pavel navrhl na ústavní soudce Langáška a Přibáně

Domácí

Pro rok 2024 zákonodárci na návrh vlády snížili koeficient pro výpočet platové základny soudcovských platů z trojnásobku průměrné měsíční hrubé mzdy na 2,822násobek. Jenže podle verdiktu nebyly předloženy žádné pádné argumenty pro takový krok.

„Vláda a parlament toto trvalé omezení platu soudců odůvodnily v rozporu s předchozí rozhodovací praxí, nepokusily se doložit potřebnost ani přiměřenost zásahu a omezení s justicí předem neprojednaly,“ uvedli soudci.

„Zásah zákonodárce tak byl neústavní, Ústavní soud proto napadené ustanovení zrušil. Zrušené ustanovení není možné ve vztahu k soudcům použít ani v období od ledna 2024, a soudci tedy mají nárok na zpětné dorovnání platů za toto období,“ doplnili.

Platy soudců se odvíjejí od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství vždy za předloňský rok.

Vláda a parlament trvalé omezení platu soudců odůvodnily v rozporu s předchozí rozhodovací praxí, nepokusily se doložit potřebnost ani přiměřenost zásahu a omezení s justicí předem neprojednaly
soudci Ústavního soudu

Vypočítávají se s ohledem na působiště, funkci a délku praxe z takzvané platové základny, která je součinem průměrné mzdy a zákonného koeficientu.

Pro léta 2021 a 2022 však politici soudcovské platy zmrazili a základnu stanovili napevno na 100 872 korun, jinak by se přiblížila částce 110 tisíc korun.

V roce 2023 efekt zmrazení pominul a základna vzrostla na 113 709 korun. Od letoška však v rámci vládních úsporných opatření klesl zákonný koeficient, jímž se násobí průměrná mzda, z hodnoty tři na 2,822. 

Prakticky se tak zastavil další růst zhruba o šest procent, který by jinak nastal, a platová základna zůstala pod hranicí 114 tisíc korun.

Nenažranost. Prezident Zeman se pustil do soudců kvůli platům

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám