Hlavní obsah

Úspěšných maturantů je rekordně nejvíce. I z matematiky

Maturantů, kteří letos po státních testech slaví, je o dost více než v posledních 10 letech. V září si maturitu zopakuje jen pár procent propadlíků. Hlavně v matematice se neúspěšnost výrazně snížila, z loňských 12,3 procenta neúspěšných na letošních 4,9 procenta. Přitom podíl studentů, kteří si matematiku jako povinně volitelný maturitní předmět zvolili, se oproti loňsku nezměnil - oba roky to bylo kolem 18 procent.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Tak vysoká úspěšnost u matematiky v historii povinné státní zkoušky zatím nebyla, a to i přesto, že si ji postupně vybíralo jako maturitní předmět čím dál méně studentů. Neúspěšnost nikdy neklesla pod 10 procent a až do roku 2018 byla dokonce vždy nad hranicí 20 procent.

Většina jako volitelný předmět upřednostňuje cizí jazyk a zejména angličtinu. Letos to bylo 60 tisíc studentů z celkového počtu 75 604 prvomaturantů, kteří se ke zkoušce přihlásili. Počet neúspěšných se letos mírně zvýšil z 2,9 na letošních 3,6 procenta.

Vyplývá to z údajů, které v pondělí na webu zveřejnila státní organizace Cermat.

Odstartovaly státní maturitní zkoušky, šlo k nim 75 tisíc studentů

Domácí

Úspěšná i čeština

Povinná zkouška z češtiny se ale letošním studentům také vydařila. Propadlo z ní 2,8 procenta maturantů, loni to bylo 5,9 procenta. Lépe na tom byly jen první dva srovnatelné ročníky státní maturitní zkoušky, kdy v roce 2013 neuspělo jen 1,8 procenta a o rok později 2,6 procenta.

  • Státní maturita byla zahájena v roce 2011, avšak měla dvě úrovně podle obtížnosti a studenti si zvolili jednu z nich. Po kritice byla od roku 2013 zavedena už jen jedna úroveň obtížnosti testu, tudíž meziročně srovnatelné jsou až výsledky státních maturit od roku 2013.

Největší propadovost byla u češtiny před čtyřmi lety, kdy tyto zkoušky nezvládlo 14 procent maturantů.

Státní část maturity se neznámkuje (hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“) a funguje jen jako připouštěcí test k maturitní zkoušce, která už je plně v režii samotných škol.

Příslušné ústní maturitní zkoušky se konají do 10. června, konkrétní termín určují ředitelé škol. Dříve byly součástí společné části maturity organizované Cermatem i písemné (tj. slohy) a ústní zkoušky, novelou z roku 2020 se přesunuly na úroveň škol. Slohy maturanti většinou psali v dubnu.

Mrhání talenty? Ani šikovní se na gymnázia nedostali

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám