Hlavní obsah

Úsek smrti u Slaného se mění na dálnici. Začala stavba chybějící části D7

Slaný

Nebezpečný úsek frekventované výpadovky z Prahy na Chomutov silnice I/7 u Slaného se začíná měnit na dálnici. V pátek byla zahájena stavba chybějící části dálnice D7. Ta zatím po výjezdu z Prahy končí pár kilometrů před Slaným, pak chybí zhruba patnáctikilometrová část k Panenskému Týnci.

Na Kladensku u obce Lotouš začala stavba chybějící části dálnice D7 z Prahy na Chomutov.Video: Radek Plavecký, Novinky

Článek

Teď začíná stavba prostřední části u obce Lotouš mezi Slaným a Kutrovicemi, ale do konce tohoto roku by měly být zahájeny i oba krajní úseky. „Nejpozději do roku 2027 by se tady mělo jezdit,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), podle něhož se nyní po celé republice staví 253 nových dálničních úseků.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Mapa stavby chybějícího úseku dálnice D7 u Slaného

Na chomutovské dálnici D7 bude po dostavbě středočeské části chybět už jen část mezi Louny a Postoloprty. „Postupuje se k tomu, aby v zimě mohlo být vydáno územní rozhodnutí a do dvou let by mohla být zahájena stavba. Do roku 2029 by měla být celá tato dálnice kompletní,“ odhadoval generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Začala stavba chybějící části dálnice D7 mezi Slaným a Kutrovicemi

Stavební firma nyní začíná budovat vozovku podél stávající dvouproudé silnice. Po dokončení sem bude převeden provoz a začne se přestavovat i původní cesta na dálnici.

„Omezení provozu stavbou by tak mělo být minimální,“ předpokládal Mátl. Podle starosty Slaného Martina Hrabánka (ODS) je tato část dálnice mimořádně důležitá pro obce, jimiž probíhá stávající silnice, i pro řidiče.

„Tady to je úsek smrti, vyhaslo tady mnoho životů. Pro řidiče je to velmi komplikovaná část a nehody jsou tu časté,“ uvedl Hrabánek. „Má to nejen ty fatální důsledky, ale pak vzniká i velká zátěž silnic v okolí a ulic ve Slaném, které jsou pak zatížené při objíždění těchto komplikací,“ dodal Hrabánek.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Schéma výstavby celé dálnice D7

Práce na 3,4 kilometru dlouhé stavbě mezi Slaným a Kutrovicemi vyjdou na 532 milionů korun. Součástí jsou tři mosty a protihluková stěna kolem obce Lotouš.

Soud zamítl stížnost na dostavbu části středočeské dálnice D3

Domácí

Výběr článků

Načítám