Hlavní obsah

Úředníci pražského magistrátu se vzbouřili proti Hřibovi

Spor uvnitř koalice na pražském magistrátu kvůli situaci v městské společnosti Operátor ICT (OICT), kde audit konstatoval závažné nedostatky u smluv mezi metropolí a firmou, se dostal do nového dějství. Více než třicet ředitelů odborů magistrátu se v dopise adresovaném primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) ohradilo vůči slovům náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti), který v souvislosti s kauzou OICT práci městských úředníků kritizoval. „Hluboce nás to zasáhlo,“ reagovali na nařknutí z politického boje.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zdeněk Hřib (Piráti) na archivním snímku

Článek

Jádrem aktuálního sporu je hloubkový audit více než dvou desítek smluv uzavřených v letech 2017 až 2023 mezi Prahou a její společností Operátor ICT, který si město nechalo zpracovat vloni. Ten odhalil značné nedostatky ve fungování městské akciové společnosti, jako například mezery ve vykazování účtovaných služeb a plateb, což ztěžuje kontrolu jejich ekonomické výhodnosti a vede k duplicitním zadáním. O audit a OICT se nyní zajímá policie.

Nebývá běžné, že by úředníci sepisovali takovéto dopisy a vymezovali se vůči politickému vedení, nebo části z něj. Dopis vznikl jako reakce na průběh jednání zastupitelstva konaného 12. září, kde se řešily okolnosti auditu Operátora ICT, jenž je v gesci Pirátů a zajišťuje pro Prahu řadu IT projektů, například Lítačku.

Ve vedení Prahy doutná spor, šéf magistrátu viní Hřiba z vydírání

Domácí

Pod dopisem, který byl na podatelnu magistrátu doručen ve čtvrtek 19. září a redakce Novinek ho má k dispozici, je podepsáno 33 vedoucích pracovníků úřadu, většinou jde o ředitele odborů. Adresován je primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS), řediteli magistrátu Martinu Kubelkovi a zastupitelstvu. Ačkoliv není v psaní explicitně uvedeno, že míří proti náměstku primátora pro dopravu Zdeňku Hřibovi (Piráti), z kontextu vyplývá, že tomu tak je, a zdroje redakce to potvrzují. „Samozřejmě že to je vymezení vůči náměstku Hřibovi,“ řekl jeden z nich s tím, že dalším důvodem je podpora řediteli Kubelkovi. Za tu mu v dopise poděkovali.

„Nebráníme se věcné kritice a nebojíme se přiznat a napravit chyby, pokud se jich dopustíme. Čemu ale nejsme připraveni čelit, je ztráta důvěry v nás a v naši práci ze strany některých politiků, poškození naší pověsti či nepodložené kritice naší práce, která je použita jako prostředek politického boje,“ konstatovali vedoucí pracovníci úřadu.

Slovní přestřelka na zastupitelstvu

Jednání zmíněného zastupitelstva vyvrcholilo minulý čtvrtek přestřelkou ředitele úřadu Martina Kubelky s Hřibem. Ten měl na šéfa instituce tlačit, aby městské firmě proplatil fakturu za asi 3,5 milionu korun, což ale podle ředitele nebylo možné, protože chyběl výkaz činností. Hřib opáčil, že šlo o protiprávní jednání a vydírání Operátora ze strany ředitele Kubelky a že ze smlouvy nevyplývá nutnost dokládat výkaz činností.

Náměstek Hřib v celé kauze vidí politický boj a snahu o pošpinění strany před volbami. „Jedná se o obvyklý pokus o diskreditaci Pirátské strany před krajskými volbami,“ napsal již dříve Novinkám.

Zapojení do politického boje úředníci odmítli s tím, že instituce jako taková je apolitická. „Proto odkazování na politický předvolební boj je toliko odváděním pozornosti od podstaty daného problému a jeho řešení,“ uvedli.

ANO v Praze grilovalo Piráty a chtělo odvolat Hřiba

Domácí

Když se před časem redakce dotazovala Hřiba na výsledky auditu, tak odmítl jakékoliv pochybení za své primátorské éry, kdy pod něj městská firma spadala a zároveň do této doby spadá část auditovaných smluv se slovy: „Jedná se o audit práce úředníků magistrátu v několika volebních obdobích“.

To tehdy nenechalo chladným mluvčího magistrátu Víta Hofmana, který se proti svalování viny na úředníky ohradil. „Rozhodně se nejedná o audit práce úředníků. Magistrát hlavního města Prahy v minulosti obdržel v souvislosti se společností Operátor ICT několik podnětů upozorňujících na závažná pochybení,“ uvedl tedy v reakci na publikovaný text Hofman.

Sami úředníci tudíž nejsou jediní, kdo se vůči Hřibovým slovům ohradil. Za zaměstnance magistrátu se na zmíněném zářijovém zastupitelstvu postavil i primátor Bohuslav Svoboda, dříve zase práci úředníků veřejně hájila například také náměstkyně primátora pro sociální věci, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija (oba ODS).

Apel na návrat slušnosti

Způsob diskuse ohledně auditu OICT podle pisatelů dopisu poškodil pověst úředníků i samotného magistrátu. „Hluboce nás to zasáhlo. Není ani podstatné, v jaké míře se každého z nás daný tisk týkal. Někoho se netýkal vůbec, ale obsah diskuse se rozhodně dotkl nás všech. Poškodil pověst Magistrátu hl. m. Prahy a nás, jeho zaměstnanců. Způsob, jakým byla diskuse vedena, byl pro nás zcela nepřijatelný,“ napsali v dopise.

„Apelujeme na návrat kultury, slušnosti a profesionality do jednání na všech úrovních mezi úřadem a politiky hlavního města Prahy. Je to dle našeho názoru nezbytné, abychom mohli pro hlavní město a jeho obyvatele nadále vykonávat svou práci podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, s nejvyšší odborností a bez politického tlaku na splnění úkolů, a k tomu zůstáváme plně připraveni. Pevně věříme, že další vývoj celé situace nám opět vrátí víru, že je naše práce respektována a má pro Prahu a její občany i nadále smysl,“ stojí v závěru dopisu.

Smlouvy mezi Prahou a městskou firmou zřizující Lítačku zkoumá policie

Domácí

Po vydání textu redakci zaslal vyjádření předseda zastupitelského klubu Pirátů Daniel Mazur. „Dopis od úřadu nikdo z našeho klubu dosud oficiálně neobdržel. Z povahy věci bychom považovali za nejhorší posílat signatářům vzkazy přes média dřív, než bude příležitost předmět dopisu projednat s lidmi, jejichž jména jsou k němu připojena,“ uvedl.

Výběr článků

Načítám