Hlavní obsah

Úřední změna pohlaví z pera vlády už se nedá stihnout, hrozí právní zmatky

Je prakticky vyloučené, že by se do července příštího roku stihl přijmout vládní zákon řešící úřední změnu pohlaví. Hrozí tak, že vzniknou právní zmatky, protože od prvního července z rozhodnutí Ústavního soudu přestanou platit zákonné pasáže, které ke změně úředního pohlaví vyžadují chirurgický zákrok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek zatím zákon o úřední změně pohlaví nepředstavil.

Článek

Ústavní soudci předpokládali, že politici do té doby zákony změní tak, aby nevznikaly právně nepřehledné situace. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) však ještě ani nepředstavil podobu zákona, natož aby jej projednala vláda a poté obě parlamentní komory.

Budou obrovské diskuse

„Času je málo. Ústavní soud rozhodl v průběhu volebního období, nikoliv na začátku, musíme se s tím nějak vypořádat,“ řekl Blažek Novinkám. „Zákon se připravuje, musí být koaličně projednán. Nějakou představu mám, ale teď ji nebudu zveřejňovat,“ dodal ministr spravedlnosti. „Toto není zákon, který předložím a bude strašně rychle schválený. Ať ho předložím v jakékoliv podobě, budou obrovské diskuse,“ dodal Blažek.

Jeho náměstek Karel Dvořák (STAN) už dříve řekl, že by novela musela být odeslána k připomínkám do konce prázdnin, aby se vůbec stihla včas projednat. „Myslím si, že legislativní změna z vládní úrovně, která by prošla celým procesem včetně připomínkového řízení, se v tomto volebním období stihnout nedá,“ potvrdil nyní Dvořák. Zmínil možnost, že by vlastní návrh podali samotní poslanci, zatím se však žádný neobjevil.

Blažek k úřední změně pohlaví: Chci vyloučit možnost, aby muži mohli rodit děti

Domácí

Ústavní soud rozhodl už v dubnu, části občanského zákoníku a zákona o specifických zdravotních službách však zrušil až od prvního července příštího roku právě proto, aby zákonodárci mohli mezitím přijmout nový zákon.

Ve svém dubnovém nálezu soud doslova uvádí, že „dává zákonodárci dostatečný prostor více než jednoho roku, aby podmínky změny pohlaví v České republice upravil důstojným a ústavně souladným způsobem.“

Pokud zákonodárci úpravu nepřijmou, bude o úřední změně pohlaví platit v občanském zákoníku pouze následující věta: „Má se za to, že dnem změny pohlaví je den uvedený v potvrzení vydaném poskytovatelem zdravotních služeb.“ Podle Ústavního soudu je sice takové řešení možné, může však ohrozit práva trans lidí a právní jistoty, protože by se pak konkrétní procedura úřední změny pohlaví musela popsat v nouzovém řešení.

Boxerky na olympiádě nejsou transgender sportovkyně. Ani tvrzení o biologických mužích nikdo nedoložil

Svět

Právní vakuum

„Pokud by se nepřijal žádný zákon, bude existovat určité právní vakuum, ve kterém ovšem bude úřední změna pohlaví možná. Bude záležet na konkrétních prováděcích předpisech ministerstev,“ popsal Dvořák.

Nečinnost vlády kritizuje například spolek Transparent hájící práva trans osob. „Pokud by se nepřijala žádná úprava, je to pro nás zklamání, ale ne překvapení. Tato vláda se o translidi dlouhodobě nezajímala, nechtěla se k problému postavit čelem. Ani po zásahu Ústavního soudu není politická vůle cokoliv měnit,“ uvedl za tento spolek Daniel Zikmund.

„Dlouhodobě se zasazujeme o možnost sebeurčení, tedy změnu pohlaví na základě prohlášení. Mohou se na to navázat další zákonné podmínky, které zabrání tomu, aby se v uvozovkách měnilo pohlaví na dobré slovo,“ popsal Zikmund. Člověk by podle něj mohl být trestně postihován třeba v případech, kdy by chtěl účelově změnit pohlaví. Příkladem by mohl být muž, který by si chtěl úředně změnit pohlaví jen proto, aby nastoupil do ženské věznice.

Neposílat problémové děti do školy? Odborníci žasnou nad myšlenkami arcibiskupa Graubnera

Domácí

„Slýcháme návrhy, že by snad úprava měla podmiňovat úřední změnu pohlaví určitou dobou strávenou na hormonech nebo jinou medicínskou podmínkou. To je za nás obcházení rozhodnutí Ústavního soudu,“ dodal Zikmund.

Hormonální terapie totiž podle něj může způsobit neplodnost, Evropský soud pro lidská práva přitom už v minulosti rozhodl, že sterilizace nesmí být podmínkou úřední změny. Právě tuto instituci přitom ve svém nálezu citoval i český Ústavní soud.

Ministr Blažek v červenci k zákonu bez dalších podrobností prohlásil, že by měl „vyloučit možnost, aby muži mohli rodit děti“.

Aplikaci vytvořili jen pro něžnější pohlaví. Transsexuální žena je hnala k soudu a vyhrála

Software
Související témata:

Výběr článků

Načítám