Hlavní obsah

Uprchlíky má řešit i Síkela, změnu migračního paktu ale nečekejte, říká odborník

Hlavním mužem pro migraci bude v nové Evropské komisi Rakušan Magnus Brunner. Téma migrace dala šéfka komise Ursula von der Leyen částečně za úkol i komisaři pro mezinárodní partnerství Jozefu Síkelovi, zaměřit se má kromě jiného na boj s pašeráky. Změnu migračního paktu nelze očekávat, míní Viktor Daněk z Institutu pro evropskou politiku Europeum.

Foto: Yara Nardi/italský Červený kříž, Reuters

Záchrana migrantů u pobřeží Libye, ilustrační foto

Článek

„V portfoliu Jozefa Síkely je poměrně velký potenciál, aby promlouval do oblasti migrace. Měl by být tím, kdo otevírá dveře ve třetích zemích mimo Evropskou unii, tedy tam, kde zatím dohody chybí,“ popsal Daněk.

Téma migrace výslovně zmiňuje i von der Leyenová v otevřeném dopise Síkelovi, kde popisuje jeho úkoly. Má se soustředit na příčiny nelegální migrace a boj s pašeráky, na starosti totiž bude mít kromě jiného oblast Afriky.

Například díky nedávno uzavřené smlouvě mezi Evropskou unií a Tuniskem se podařilo snížit počty uprchlíků přicházejících přes Středozemní moře, dohody uzavřela Unie i s Egyptem či Mauritánií. Africké země dostanou finanční podporu a Unie za to očekává, že zastaví pohyb migrantů do Evropy. Další podobné smlouvy by mohl vyjednat právě i Síkela.

Telička: Ursule von der Leyenové jsme měli nabídnout i ženu

Domácí

Jeho kolegyní bude i komisařka pro Středomoří, Chorvatka Dubravka Šuica, a především komisař pro vnitřní záležitosti a migraci Magnus Brunner. „Rakousko patří v otázkách migrace dlouhodobě do stejného tábora jako my, zejména co se týče přísné ochrany vnějších hranic,“ popsal Daněk.

Brunner je podle něj překvapivou volbou, jde totiž o rakouského ministra financí. Manfred Weber, předseda Evropské lidové strany, však jeho volbu přivítal. „Musíme si vzít zpět kontrolu nad našimi hranicemi. Zastavit ilegální migraci v Evropě je klíčový požadavek, a proto je dobré mít na této pozici člena Evropské lidové strany.“

Ze závazku ve skutečnost

Podle Daňka to rozhodně neznamená, že by se měl zásadně měnit už přijatý migrační pakt a povinná solidarita, podle níž budou země buď přijímat přerozdělené migranty, nebo finančně přispějí do společného fondu.

„Bude tlak na lepší návratovou politiku, mohou přibýt další zákony, které budou pakt doplňovat a zpřesňovat, protože určitě není dokonalý. Nestane se však, že by se udělal krok zpátky a znovu začala debata, která trvala předchozích osm let,“ popsal Daněk.

Česku vyfoukly obchod nebo energetiku v Komisi Slovensko a Dánsko

Evropa

I šéfka komise ostatně Brunnerovi dává za úkol, aby se pod jeho dohledem změnil migrační pakt ze závazku ve skutečnost. Vedle toho má posílit pobřežní a pohraniční stráž Frontex, počet stálých příslušníků má vzrůst na třicet tisíc.

Brunnerovi však předsedkyně komise ukládá i boj s nenávistí vůči židům i muslimům. „Zajistíte, aby členské státy měly odpovídající prostředky, kterými by bojovaly s protimuslimskou nenávistí, aby se zvýšilo bezpečí muslimských komunit v Evropě,“ napsala.

V samotném Rakousku se 29. září konají parlamentní volby, kde se mohou stát vítězi protiislámští Svobodní. „Brunner už má rakouskou nominaci, není možné ho stáhnout. Pokud by neprošel grilováním v europarlamentu a Rakušané museli hledat nového kandidáta, teoreticky by to mohlo být už na nové vládě,“ vysvětlil Daněk.

Ke zmíněnému grilování totiž podle něj dojde až v říjnu, projít jím pochopitelně musí i český kandidát Síkela.

Von der Leyenová představila novou Evropskou komisi

Evropa

Výběr článků

Načítám