Hlavní obsah

Upouštění přehrady ve Vraném nad Vltavou

Vodohospodáři na českých řekách snižují hladiny nádrží, aby byly schopny zachytit množství vody z očekávaných extrémních srážek. Snižují se hladiny přehrad na Vltavské kaskádě, ale také na Labi, například na přehradě Les království. Kamera Novinek zachycuje, jak se upouští přehrada ve Vraném nad Vltavou.

Živě: Snižování hladiny vody ve vodní nádrži VranéVideo: Novinky

Článek

Povodí Vltavy navýšilo celkový odtok z Vltavské kaskády na 80 metrů krychlových vody za vteřinu, což je dvojnásobek aktuálního přítoku. Odtok právě z Vraného se ve středu zvýšil ze 40 metrů krychlových za sekundu na 80, ve čtvrtek ráno už odtékalo 120. Vrané je poslední přehrada z kaskády před Prahou.

Povodí Moravy začalo odpouštět zásobní objemy v nádržích Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov a Slušovice. Naplněnost vodních nádrží v povodí Moravy a Dyje je v rozmezí 65 až 95 procent, významné nádrže mají zaplněno okolo 80 procent zásobního prostoru.

V povodí Odry budou na základě předpovědních modelů a konzultace s meteorology případně odtoky z nádrží ještě navýšeny. Právě na severovýchodě území Česka by mělo pršet nejintenzivněji, v Jeseníkách se očekává kolem 350 mm srážek od čtvrtka do neděle.

Výhled počasí připomíná roky 1997 a 2002, někde může napršet až 450 mm srážek

Počasí

Výběr článků

Načítám