Hlavní obsah

Univerzita pod cvičnou palbou. Policie si v Plzni vyzkoušela zásah proti aktivnímu střelci

Plzeň

Na Západočeské univerzitě se pohybuje střelec, několik lidí zabil, řadu dalších zranil. To byl námět úterního cvičení v kampusu na plzeňských Borských polích, kterého se zúčastnily desítky policistů, záchranářů, hasičů. A také více než stovka figurantů. Zásah otestoval třeba i tamní detektory střelby.

Cvičení na plzeňské Západočeské univerzitě simulovalo útok aktivního střelceVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Ta se ozvala kolem půl druhé a krátce poté pípla zainteresovaným aktérům varovná esemeska: „V objektu menzy se pohybuje aktivní střelec.“ A přidala radu: „Pokud jste v objektu, schovejte se na bezpečném místě, zamkněte se a zůstaňte potichu. Nezdržujte se v blízkosti oken a dveří. Čekejte, policie je přivolána.“

První policejní vozy s ozbrojenci dorazily za několik minut, na okraji areálu rychle vyrostlo improvizované městečko záchranářů, nechyběli hasiči, strážníci. „Prověřovali jsme naši vzájemnou kooperaci, sled jednotlivých činností a na ně navazujících postupů,“ informovala policejní mluvčí Pavla Burešová. Jak vše skutečně klaplo, policie teprve vyhodnotí. Vlastní zásah probíhal za páskou, mimo dohled novinářů.

Detektory se osvědčily

Smyslem cvičení bylo i vyzkoušet systém bezpečnostních opatření, která už přijala - anebo v budoucnu přijme - Západočeská univerzita. Například na počátku roku nechala radnice po areálu rozmístit osm detektorů reagujících na střelbu, panické výkřiky nebo tříštění skla.

Střelbu na fakultě řešili poslanci osm hodin

Domácí

„Jsou venku, v rámci cvičení jsme ale otestovali i detektory umístěné uvnitř budov,“ řekl Novinkám Jaroslav Vild, bezpečnostní konzultant univerzity. „Ukázalo se, že jsou efektivní, dokážou zrychlit reakci jak personálu, tak bezpečnostních složek,“ konstatoval Vild a dodal: „Je to určitě jedna z technologií, které tady potřebujeme, budeme je chtít pořídit co nejdříve.“

Univerzita uvažuje i o tom, že si pořídí vlastní velín, zatím informace z detektorů přijímá městská policie.

Foto: Ivan Blažek

Varovná esemeska

„Další věcí je systém umožňující rychlé varování v případě ataku. Nechá se propojit právě s detektory, což by umožnilo rozesílání varovných esemesek studentům i zaměstnancům bez zásahu člověka,“ poznamenal Vild.

Desítky milionů

Zatím univerzita investovala do bezpečnosti miliony, počítá ale s podstatně vyššími částkami. „Systém jsme začali zlepšovat hned po prosincových událostech a musíme ho zlepšovat i nadále,“ uvedl rektor Miroslav Lávička.

„Máme projekty, musíme zohlednit to, jak je ministerstvo školství vyhodnotí, ale předpokládáme, že na tyto účely půjdou řádově desítky milionů,“ podotkl Lávička. „Co bude první, ukáže i tohle cvičení, hodnoticí zprávu bychom měli mít do měsíce,“ dodal rektor.

Foto: Ivan Blažek

Policie jde do akce.

Kromě zmíněných detektorů je v plánu kupříkladu rozšíření počtu vstupních turniketů. „Zatím jsou umístěné na fakultě strojní a na fakultě designu a umění,“ připomněla mluvčí univerzity Andrea Čandová. „Možná přibydou i v některých budovách, které máme v centru města, především se uvažuje o multifukčním objektu v Jungmannově ulici,“ doplnila.

Podle Vilda na sebe musí jednotlivé kroky navazovat. „Nejde udělat jeden, aniž byste měli naplánované další. Bezpečnost je komplexní záležitost,“ uzavřel Vild.

Ostrá stížnost pozůstalých na policii: Lhali jste a neomluvili se

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám