Hlavní obsah

Unikátní karlovarské centrum nasimuluje vlakové neštěstí i požár

Plzeň

Je jediný svého druhu v České republice. Moderní areál v Karlových Varech tvoří improvizovaná nemocnice, policejní služebna, hasičská stanice, ale i železniční přejezd, les nebo skála. Děti se tady prakticky učí, jak se chovat při rizikových či mimořádných událostech. Podobné centrum vznikne také v Plzni, schválili krajští zastupitelé.

Foto: archiv Centra zdraví a bezpečí

Centrum zdraví a bezpečí v Karlových Varech

Článek

A inspiraci našli právě v Karlových Varech. „Jde vlastně o simulaci malého města. Trénují v něm složky integrovaného záchranného systému, zároveň slouží školám, což je skvělá kombinace,“ ocenil plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Kraj už shání vhodný pozemek. „Ideální je, aby byl v Plzni nebo blízkém okolí, a to kvůli možnosti využít městskou hromadnou dopravu,“ doplnil.

Předpokládané náklady se zatím pohybují mezi 150 a 200 miliony korun. „Projektová dokumentace vyjde na zhruba pět milionů, roční náklady na provoz odhadujeme na šest a půl milionu,“ vyčíslil hejtman.

Na ústecké univerzitě cvičili policisté zásah při ozbrojeném útoku

Krimi

Hotovo by mělo být za čtyři roky. „Ve Varech centrum funguje skvěle a je o něj velký zájem. Termíny jsou zamluvené na dva roky dopředu,“ řekl Špoták.

Jeho slova potvrdil karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). „Dokážeme tam nasimulovat vlakové neštěstí, dopravní nehodu, požár i další. Asociace Záchranný kruh, která areál provozuje, pořád přichází s dalšími nápady. Předčilo to všechna naše očekávání. Jezdí se k nám podívat lidé nejenom z tuzemska, ale i ze zahraničí,“ uvedl.

Průměrná roční návštěvnost činí 30 tisíc lidí. „Zhruba polovinu tvoří základní a střední školy, zbytek dospělí,“ porovnal výkonný manažer asociace Lukáš Hutta.

Program šitý na míru

V karlovarském centru připomínajícím malé město se nachází dopravní hřiště s křižovatkami, domy, silnice s chodníky, funkční železniční přejezd, zázemí hasičů, policistů i záchranky.

„Pak máme ještě venkovní lokality, jako jeskyni, skálu, stožáry vysokého napětí, les nebo staveniště. Jde o místa, se kterými běžně přicházíme do kontaktu a kde nám hrozí nebezpečí,“ nastínil Hutta.

Foto: archiv Centra zdraví a bezpečnosti

Žáci v karlovarském centru trénují první pomoc i dopravní bezpečnost.

Základním principem je škola hrou. Děti i dospělí si vyzkoušejí, co v rizikových či mimořádných situacích dělat. „Program je šitý na míru dané věkové skupině a určený skupině maximálně třiceti účastníků,“ zdůraznil výkonný manažer.

Lektory jsou pouze profesionálové z řad integrovaného záchranného systému. Pro školy je nabídka zdarma. „Areál chceme rozšířit o dům zaměřující se na kyberbezpečnost, půjde o přibližně stomilionovou investici,“ prozradil Hutta další plány.

Kosa je skoro jak moje milenka, vtipkuje jeden z nejlepších sekáčů ČR

Osobnosti

Výběr článků

Načítám