Hlavní obsah

Umělá inteligence ve službách policie: Na letišti hledá teroristy, na sítích nenávist

Umělou inteligenci (AI) využívá ve své práci i česká policie. Vyhodnocuje třeba, zda na záběrech z kamer nejsou osoby podezřelé z terorismu nebo pátrá po nenávistných příspěvcích na sociálních sítích. A policisté s ní mají velké plány i do budoucna.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek z pražského letiště

Článek

Na pražském Letišti Václava Havla kamery s umělou inteligencí v davu vyhledávají podezřelé z terorismu či závažných trestných činů, unesené děti nebo oběti obchodu s lidmi. AI (artificial intelligence) porovnává záběry z kamer s obličeji osob z takzvané referenční databáze, tedy s fotografiemi osob, které aktuálně hledá policie. Platí zde však jistá omezení.

Biometrické sledování, mezi něž patří i kamerový systém, totiž Akt o umělé inteligenci - což je evropské nařízení regulující používání AI - řadí mezi zakázané praktiky. Používat by se mělo jen v případě jasného teroristického nebezpečí nebo při pátrání po konkrétní unesené osobě. Akt vstoupil v platnost 1. srpna a zmíněný zákaz začne platit půl roku poté.

Aby Česko evropským pravidlům vyhovělo, připravilo ministerstvo vnitra novelu, která biometrické sledování řeší. Ta už prošla připomínkovým řízením.

Nevydělávají jen na jedné krásce. Tvůrci Miss AI mají celý tým

AI

Pochyby o souladu s předpisem

Oproti evropskému nařízení je zde však jeden zásadní rozdíl. Zatímco evropský předpis počítá s tím, že bude nutné soudní povolení u každého použití sledovacího systému, český zákon uvádí, že bude stačit jen jedno prvotní.

Například Miroslav Crha z Rady vlády pro lidská práva upozornil, že novela proto není v souladu s evropským nařízením. Podle české novely by se totiž systém mohl po prvotním soudním schválení používat opakovaně, a tedy prakticky neomezeně. To je podle Crhy v rozporu s unijním předpisem.

Podle důvodové zprávy k novele vláda chystá rozšíření tohoto kamerového systému i na další česká letiště. Důvodem má být ochrana vnitřní bezpečnosti.

Ministerstvo vnitra se kritice brání. Jedná se prý o izolovaný systém a nikoho, kdo v databázi není, nemůže umělá inteligence poznat.

„Systém splňuje všechny bezpečnostní požadavky proti zneužití a je v souladu s ochranou osobních údajů,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Úřad rovněž vylučuje, že by se takový kamerový systém mohl objevit v ulicích či na náměstí, kromě letišť se jeho zavádění jinde nechystá.

Chtěl se odpálit uprostřed davu v hale. Islamista se přiznal k plánu útoku na koncertě Taylor Swift

Evropa

S AI má nicméně resort velké plány. „Je to něco, s čím se všichni musíme naučit žít. My na vnitru jsme si toho vědomi,“ uvedl už dříve Rakušan s tím, že by se AI dala využít pro odhalování trestné činnosti.

K tomu už dochází. „Nástroje umělé inteligence využíváme dlouhodobě v různých systémech,“ potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. „V současnosti například při vytěžování informací z veřejných sociálních sítí, případně sledování nenávistných komentářů,“ vysvětlil.

Zároveň se připravuje analytický nástroj, který by měl fungovat podobně jako internetový vyhledávač, ale pro policejní databáze, jež by měl všechny propojit. Policisté by v něm mohli vyhledávat pomocí klíčových slov.

Rakušan v minulosti zmínil i využití umělé inteligence dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Podle Jiřího Korbela z tiskového odboru ministerstva vnitra by se AI mohla uplatnit například při povodních nebo rozsáhlých požárech v náročném terénu. „Sloužit by mohla ke koordinaci a efektivnějšímu využití sil a prostředků,“ popsal Korbel.

„Mohli bychom si namodelovat budovy nebo místa, od AI bychom se dozvěděli, kde je větší riziko požáru. Zatím se o tom spíše přemýšlí,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Prozatím je využití AI skromnější. „Umělou inteligenci používám k přípravě projevů pro představitele hasičů,“ dodal Kavka.

Za poklesem technologických akcií je zklamání ze zisků z umělé inteligence

Ekonomika

Výběr článků

Načítám