Hlavní obsah

Ukrajinci se v Česku dostali do pasti. Nemají platný pas a na Ukrajinu pro něj nechtějí

Do Česka přišli tito Ukrajinci často dávno předtím, než propukla v jejich rodné zemi ruská agrese. Nyní se ovšem dostali do pasti, když jim vypršela platnost cestovních dokladů a ty nové nemohou z ukrajinského zastoupení v Česku dostat.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Bez platného pasu u nás přitom nemohou jednat s úřady a bankami, nemohou z Česka cestovat, nelze jim prodloužit platnost dlouhodobého víza, dlouhodobého či trvalého pobytu.

Vasyl Kulyk pochází z Ukrajiny, v Česku je deset let a už má české občanství. Nevydávání pasů by ho tak nemuselo trápit, má ovšem blízkého příbuzného, který do České republiky přišel už před 17 lety, ale občanství nemá a pobývá zde na základě trvalého pobytu.

„O pas zažádal v únoru, dodnes mu nebyl vydán. V polovině června mu doklad vypršel, přitom když potřebuje něco zařídit na úřadu, cestovní pas potřebuje,“ vysvětlil Kulyk.

Maďarsko legalizuje pobyt Ukrajinců i s neplatnými pasy

Evropa

„Zachraňuje ho, že má platný trvalý pobyt, ale jen do října. V práci už ho upozornili, že ho mohou držet jen s trvalým pobytem, ale k prodloužení jeho platnosti potřebuje pas,“ dodal Kulyk.

To potvrzuje i Hana Malá z českého ministerstva vnitra. „Máme jasně daný zákon, doklady jsou pro dlouhodobé pobyty nutné,“ uvedla Malá.

Bezmocní jsou i Ukrajinci, co přišli před válkou

V informacích pro cizince vnitro uvádí, že zatímco k žádosti o dočasnou ochranu je potřebný pas, pokud ho žadatel má, v případě dlouhodobých pobytů je to přísnější.

„Platný doklad je jednou z hlavních náležitostí v případě žádosti o vydání či prodloužení platnosti dlouhodobého víza, dlouhodobého nebo trvalého pobytu,“ uvádí rezort na portále určeném pro cizince.

„Je to začarovaný kruh, spoustě lidem už pasy propadly,“ uvedla Oksana Kotenko, která řeší případ svého otčíma, jenž žije v Česku 18 let a platnost pasu mu vyprší v září.

Je to začarovaný kruh, spoustě lidem už pasy propadly
Oksana Kotenko

„Myslel si, že mu stačí trvalý pobyt, o české občanství chtěl zažádat možná v důchodu, až bude mít více času, nyní je pořád v práci,“ vysvětlila Kotenko.

Otčím žádal o pas dlouho předtím, než ukrajinská vláda přišla s novými pravidly. Podle těch je možné poskytovat konzulární služby v cizině pouze těm ukrajinským mužům v branném věku, kteří o sobě dají vědět vojenské komisi, to je možné i elektronicky.

Původně ukrajinská strana slibovala, že žádosti podané před 23. dubnem, před přijetím nových pravidel, budou vyřizovány podle starých pořádků, tedy bez nutnosti registrace. To však poté rozporovala například Nadiia Malovana z ukrajinského velvyslanectví v Česku.

Na Slovensku omezili příspěvek za ubytování Ukrajinců

Evropa

„I pokud podali žádost předtím, bez dokladů od vojenské komise se bohužel nedá provést nic,“ řekla před nedávnem Novinkám.

„Slibovali, že se pasy budou vydávat podle starých pravidel, to se ale nestalo,“ řekl Kulyk s tím, že je nutná registrace přes aplikaci Reserv+, ani po ní se ovšem jeho příbuzný nového pasu nedočkal.

Podle Kulyka úřady tímto přístupem v podstatě říkají: Když chcete pas, tak se pro něj vraťte na Ukrajinu. „Je jasné, jak by to dopadlo, na Ukrajinu určitě nepojede,“ dodal Kulyk o svém příbuzném.

Armáda touží po návratu Ukrajinců

Ruskem napadené zemi totiž scházejí vojáci na frontě, politici proto usilují o návrat v cizině žijících Ukrajinců.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba si například zmíněného 23. dubna stěžoval: „Pobývat v zahraničí nezbavuje občana jeho povinností směrem k vlasti.“

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) opakovaně prohlašoval, že uprchlíci s dočasnou ochranou se nemusejí bát, že by je Česko na Ukrajinu nuceně vracelo.

I oni však musejí mít platný cestovní doklad, kde mají dočasnou ochranu uvedenou, v opačném případě jim hrozí pokuta, nebo dokonce vyhoštění. Ukrajinci dlouhodobě pobývající v Česku zase potřebují doklad pro jednání s úřady a prodlužování platnosti svých pobytů.

Ukrajina chce uprchlíky zpět. Ti o to ale nestojí

Evropa

Výběr článků

Načítám