Hlavní obsah

Ukrajinci demonstrovali v Praze. Rodná země jim nevydává pasy a nutí je k návratu

Desítky Ukrajinců protestovaly před pražskou ambasádou své rodné země, protože jim ukrajinské úřady v Česku odmítají vydávat pasy. Ukrajina se tím snaží o návrat bojeschopných mužů do vlasti. Řadě z Ukrajinců v Česku však mezitím doklady vypršely a kvůli tomu jim hrozí ztráta zaměstnání i bankovních účtů, bez platného pasu nemohou ani cestovat.

Foto: Petr Svorník, Novinky

Demonstrace před ukrajinskou ambasádou

Článek

Problém se týká i Ukrajinců, kteří do Česka přišli dávno před ruskou agresí. „Znám spoustu lidí, kteří řekli: Raději budu v Česku nelegálně, ale na Ukrajinu nepojedu, nebudu dávat život za zemi, kde už řadu let nežiji,“ uvedla Oksana Kotenko. Ta byla jednou z organizátorek demonstrace, už řadu měsíců řeší pas pro svého otčíma, který přitom do Česka přišel už v roce 2006.

Žádosti se v Česku podávají u odštěpného závodu ukrajinského státního podniku Dokument. Objednávku lidé často podali už v lednu či únoru, mají ji řádně zaplacenou, podnik jim ale doklady nevydal. Kotenko zmiňuje, že nespokojení Ukrajinci si navzájem píší přes komunikační kanály a sociální sítě. „Je nás sedmnáct set, kteří jsme podali žádost u Dokumentu,“ zmiňuje.

Mohutný útok na Krym poškodil vojenské letiště i radarovou stanici

Válka na Ukrajině

Před ambasádu přišel i Oleksandr Barmak. „Na začátku února jsem podal žádost o cestovní pas. Fyzicky už je hotový na pobočce, ale nechtějí mi ho vydat. Podle smlouvy ho měli dodat za tři měsíce. Nic nepřišlo. Když přijedu na pobočku, řeknou mi, že mají technický problém,“ dodal muž, který do Česka přišel už před šesti lety. Platnost pasu mu vypršela. Podle zákona přitom musí mít platný cestovní doklad.

Foto: Petr Svorník, Novinky

Demonstrant před ukrajinskou ambasádou

Barmak dostal radu, aby si o pas požádal přímo na konzulátu. Zkoušel se proto zaregistrovat do aplikace Rezerv plus, která eviduje bojeschopné muže a kterou Ukrajina podmiňuje poskytování konzulárních služeb v zahraničí. Dostal se však pouze k hlášce, že chybí požadované údaje, netuší však jaké. Když se snažil problém řešit, dozvěděl se od ukrajinských úřadů, že se má vydat věc osobně vyřešit na Ukrajinu. K tomu se ale rozhodně nechystá.

Před ambasádu přišel do místy vypjaté diskuse i první tajemník ukrajinského velvyslanectví v Česku Bohdan Serhiichuk. Demonstrující si mu stěžovali, že neexistují žádné ukrajinské zákony, které by požadovaly registraci v systému Rezerv plus. Stěžovali si i na to, že jim aplikace neposkytne QR kód, který ovšem potřebují k získání konzulárních služeb. Představitel ambasády je svými argumenty nepřesvědčil. Dal jim však nabídku, aby jejich zástupci přišli v pondělí na jednání na velvyslanectví a společně se pokusili problém řešit.

Bezpečnostní dohoda mezi Českem a Ukrajinou budí na sociálních sítích emoce. Šíří se spousta nesmyslů

Řetězák

Advokát Jiří Pokorný, který část poškozených zastupuje, odeslal podniku výzvu, ať zanechá svého protiprávního jednání. Ani po několika měsících se však nedočkal odpovědi. „Pravděpodobně budeme muset podat žalobu. Dopadá to na nižší tisíce lidí, ale ne každý z nich udělal ten krok, že se nechal zastoupit advokátem,“ vysvětlil Pokorný. Podle něj byla uzavřena smlouva mezi Dokumentem a žadatelem o pas, za předmět už bylo zaplaceno, avšak nebyl nikdy dodán. Došlo proto k porušení smlouvy.

Foto: Petr Svorník, Novinky

První tajemník ukrajinského velvyslanectví v Česku Bohdan Serhiichuk

Řadě lidí už mezitím doklady propadly. „Problém je zejména u osob, které jsou tu dlouhodobě, typicky na zaměstnaneckých kartách. Při prodloužení karty je potřeba předložit průkaz, kterým osvědčí svoji identitu, nejčastěji je to cestovní pas,“ popsal advokát. „Banky chtějí ověřovat totožnost na základě aktuálně platných dokladů. Když je nedostanou, zavírají účty,“ dodal Pokorný.

Problém se týká i dalších evropských států, kde státní podnik Dokument působí. Advokát se obrátil i na české ministerstvo vnitra, to už však v minulosti ústy mluvčí Hany Malé sdělilo, že se jedná o záležitost ukrajinského velvyslanectví. „Bohužel nemáme možnost reagovat na otázky, které se týkají DP Dokument,“ sdělila zase v minulosti Nadia Malovana, tajemnice velvyslanectví Ukrajiny v Praze.

Ukrajinci si mohou požádat o pas právě na velvyslanectví, narazí ovšem na podobný problém jako Barmak. V aplikaci se nedostanou ke QR kódu a po žádosti o radu se dostanou k doporučení: přijeďte na Ukrajinu věc vyřešit osobně.

Raději živý dezertér než mrtvý hrdina, tvrdí Ukrajinci, kteří prchli před odvedením

Evropa

Výběr článků

Načítám