Hlavní obsah

U státnic byl velký hluk, tvrdila vyhozená medička a dokládala to nahrávkou. Zastání u soudu nenašla

Brno

Tlumený hovor členů zkušební komise přecházející místy v šepot, do toho cinkání lžiček o hrnky při míchání kávy či čaje. Takové podmínky panovaly při přípravě na zkoušku na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy ve chvíli, kdy se na opravný termín chystala jedna z mediček. Ta u zkoušky neuspěla a studium pro ni skončilo. Zastání se rozhodla hledat u soudu.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Nejvyšší správní soud

Článek

Mladá žena nejprve u vedení fakulty a pak i celé univerzity napadla svůj neúspěch při zkoušce z interny s poukazem na to, že byla při přípravě na zkoušku rušena hlukem, čímž došlo k porušení předpisů školy. Když neuspěla, obrátila se na pražský městský soud. V žalobě tvrdila, že lidé v místnosti hlasitě diskutovali o tématech nesouvisejících se zkouškou, což dokládala i nahrávkou pořízenou v místnosti.

Soud ale žalobu smetl ze stolu s tím, že v místnosti sice nepanovalo absolutní ticho, ale na to podle žádných předpisů studenti ani nemají nárok. „Hovor komise nebyl nepřiměřeně rušivý. Členové komise hovořili pokud možno tlumeně, v některých případech šlo i o šepot,“ uvedl městský soud.

Neúspěšná studentka se nevzdala a podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu s tím, že se nikdo nevypořádal s její argumentací ohledně rozdílu mezi hlukem a zvukem.„Zvuky, které ruší, obtěžují, nebo mají dokonce škodlivé účinky, se nazývají hlukem bez ohledu na intenzitu. Jde o škodlivý faktor,“ tvrdila ve stížnosti.

Není to chodník, ale zvýšená část vozovky, tvrdila advokátka. A hnala spor o pokutu výš a výš

Domácí

Škola těžko zajistí absolutní klid

Univerzita Karlova ve své reakci upozornila, že úspěšný student by měl být schopen vykonat státní zkoušku i ne ve zcela sterilním akustickém prostředí.

„Tím spíše lze takové nároky klást na studenta posledního ročníku studijního programu Všeobecné lékařství, který se v praxi dostane do náročných a vypjatých situací, kdy se bude muset umět správně rozhodnout bez ohledu na hluk či jiný stresový faktor,“ reagovala škola.

Senát Nejvyššího správního soudu v čele s Tomášem Kocourkem studentčinu stížnost zamítl. „Nemůže obstát argumentace, že přítomnost jakéhokoli hluku bez ohledu na jeho intenzitu automaticky představuje porušení stanovených podmínek zkoušky,“ rozhodl správní soud s tím, že by nebylo ani v možnostech školy zajistit absolutní klid, neboť těžko může mít pod kontrolou například poryvy větru, dopravu v okolí či pohyb lidí po budově.

„Od studenta vysoké školy lze podle kasačního soudu očekávat přiměřenou schopnost odfiltrovat vnější ruchy a podat intelektuální výkon, a to i v akusticky ne zcela sterilním prostředí,“ dodali soudci.

Školní maturitu by mohla nahradit komplexní absolventská práce

Věda a školy

Výběr článků

Načítám