Hlavní obsah

U Rokytky v pražském Hloubětíně padly stromy, další revitalizace ale stojí

Postupná revitalizace říčky Rokytka v režii hlavního města dosud sklízela obdiv a uznání za vynaloženou námahu a prostředky, za obnovu přírodního prostředí. Jinak je tomu však ve starém Hloubětíně u smyčky tramvajové linky 8. Padly zde letos stromy, od té doby se neděje nic.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Vykácený břeh

Článek

Podle místních se kácelo asi na dvou stech metrech břehu Rokytky. „Byl to v podstatě lesík a najednou vidíme a stále slyšíme auta z Průmyslové ulice. Pravidelně jsme také vídali z lávky ledňáčka, od kácení už ne,“ řekl Právu Daniel Beneš z blízkého domu.

Není sám a i další lidé si myslí, že starší stromy měly zůstat nejen kvůli hluku, ale i kvůli ochlazování města, podél Poděbradské ulice v Praze 9 se v bývalém ČKD až k Rokytce masivně staví. Shodují se, že vzrostlou zeleň „zcela jistě pár zákrut toku s rákosím nenahradí“.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Pařezy už obrážejí.

Výtky se snaží chlácholit cedule na místě budoucí revitalizace. Slibuje rozvlnění regulovaných břehů Rokytky, přírodní charakter, rozmístění mrtvého dřeva a vytvoření ostrovů v říčce.

Ještě se nezačalo

Podle textu na ceduli měly práce skončit v srpnu. Jenomže ještě ani nezačaly, kromě vlastního kácení. Specialista vodních toků magistrátního odboru ochrany prostředí Jiří Karnecki Právu sdělil, že dodavatel je připraven, ale chybí zatím stavební povolení.

Zasaďte nový strom, nebo zaplaťte. Ministerstvo chystá změnu pravidel pro kácení ve městech

Ekonomika

„V zimě byly provedeny přípravné práce spočívající v odstranění kolizních stromů, ale kácely se i invazní akáty a bohužel i polosuché jasany napadené invazní houbou, která způsobuje hromadné hynutí jasanů,“ uvedl Karnecki. Vlastní práce, u nichž se předpokládá délka osmi měsíců, by podle něj snad měly začít na konci prázdnin.

Padlo více zeleně

Místní upozorňují, že pokáceno bylo více stromů. Práce se podle nich nekoordinují i kvůli tomu, že do věci nemluví jen Praha 9, ale i Praha 20, jejich odbory životního prostředí. Zeleň padla i u přírodní památky Pražský zlom u Hloubětínského zámku.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Cedule v místě

„Další vyřezávání proběhlo kolem Průmyslové, naivně jsme se domnívali, že na naší straně vymění protihlukové stěny. Nestalo se to a teď se hluk odráží. V létě přes auta při otevřeném oknu ani není slyšet televizi,“ popsal současný stav Beneš. Hluk ze silnice totiž původně tlumily stromy, teď jde přímo k domům v ulicích Nademlejnská a K Náhonu, navíc se odráží od hlukové stěny na druhé straně silnice. Obyvatelé očekávali, že stěna bude přesunuta mezi silnici a domy.

Oceňované úpravy

Koryto Rokytky v Hloubětíně se zcela změnilo při stavbě Průmyslové ulice v polovině 80. let. Asi 300 metrů řeky bylo přeloženo, kolem se objevila až třímetrová vrstva navážek.

Do přírodních úprav Rokytky se město pustilo už před lety. Zvlášť v přírodním parku Smetanka a v úsecích kolem Hořejšího rybníka se podařilo vytvořit meandry, klidné i prudší úseky, mokřadní vegetaci s vrbami. Prostředí vyhovuje i ledňáčkům hnízdícím v kolmých stěnách. Líbí se také lidem, kteří pěšky nebo na kole mohou i v Praze podél Rokytky zdolat třeba deset kilometrů.

Související články

Výběr článků

Načítám