Hlavní obsah

U Panské skály z Pyšné princezny vyroste nákupní centrum

Panská skála u Kamenického Šenova na Českolipsku je nejstarší českou geologickou památkou. Ochrany se jí dostává už od roku 1895. Oblíbený turistický cíl, který připomíná kamenné varhany, si zahrál i v královně českých filmových pohádek, Pyšné princezně. Na dohled od památky má teď ale vyrůst nákupní centrum, supermarket obchodního řetězce Norma.

Foto: Michael Polák, Novinky

Panská skála

Článek

Stavět se má na soukromém pozemku, tři sta metrů vzdušnou čarou od vrcholu Panské skály. Umístění blízko památky se nelíbí mnoha místním obyvatelům i některým zastupitelům. Vedení města ale tvrdí, že stavbě nemůže bránit.

„Před třemi lety město nabízelo developerům ke stavbě prodejny jiný, svůj vlastní pozemek. K dohodě ale nedošlo. Nový developer si sehnal pozemek od soukromého vlastníka a my už nemáme páku na to, jak to ovlivnit. Nejde o pozemek města,“ vysvětluje starosta Kamenického Šenova Martin Bártl (Změna pro Kamenický Šenov).

Upozornil také, že pro město je v této věci směrodatný platný územní plán. A podle něj je pozemek nedaleko Panské skály určený pro podnikání a služby.

V České Kamenici obnovili po 70 letech orloj. Lidé se na něj složili ve sbírce

Domácí

Město má navíc silnou motivaci, proč záměr výstavby nákupního centra neodmítat. Ve čtyřtisícovém městě žádná jiná větší prodejna není. „Byla tu samoobsluha, která po krizi v době covidu zavřela. Od seniorů od té doby čelíme připomínkám, že ti, co si nemohou někam dojet autem, nemají kde nakupovat,“ řekl starosta.

Signál o nekulturnosti

Smířlivý postoj města k celé věci ale vadí řadě lidí. „Obchodní centrum Kamenický Šenov potřebuje, ale měli bychom vědět, v jaké bude podobě. Nebude tu na pár měsíců, ale na celá desetiletí, takže by obyvatelé měli být srozuměni s tím, jak to bude vypadat. Dodnes to ale nevíme. Celé je to nahodilé ve stylu tady je pozemek, tak to tady bude stát,“ řekla Novinkám Romana Kučerová, kamenickošenovská zastupitelka (PRO město).

Proti nákupnímu centru u Panské skály vystoupil na jednání šenovského zastupitelstva také Radim Vácha, předseda spolku Sonow , který se stará o památky a městskou památkovou zónu v Kamenickém Šenově. „Turistická atraktivita Panské skály je i v jejím zasazení do krajiny. Hodnotu má nejen skála, ale i její usazení v krajině s rozptýlenou zástavbou, do které takováto halová stavba a asfaltová plocha nepatří. Výstavba obchodního centra vyšle signál o nekulturnosti a necitlivosti developera a města. Neměli bychom se chtít proslavit tímto způsobem,“ řekl Novinkám Vácha. „Město navíc v rozporu se svou strategií rozvoje podporuje stavbu na zelené louce, aniž by usilovalo o využití brownfields. V Šenově jich je vytipovaných deset,“ dodal.

Narážel tím mimo jiné na fakt, že nedaleko pozemku, kde má supermarket vyrůst, ale ve větší vzdálenosti od Panské skály, leží nevyužitý a dostatečně velký pozemek se zbytky zdiva a základy po někdejší rafinérii skla.

Foto: Michael Polák, Novinky

Pár desítek metrů od pozemku, kde má supermarket vyrůst, leží nevyužitý a dostatečně velký pozemek se zbytky zdiva a základy po někdejší rafinérii skla

Záměrem developera postavit u Panské skály supermarket se už zabývá také státní Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK), konkrétně Správa CHKO České středohoří, která je ve věci dotčeným orgánem. Podle informací Novinek zadala AOPK investorovi provést biologický průzkum, aby se zjistila přírodovědná hodnota lokality. Závěry z průzkumu mají být podkladem pro posouzení vlivu záměru na životní prostředí.

Foto: Michael Polák, Novinky

Nový supermarket by měl vyrůst na zatravněném pozemku v cípu sevřeném dvěma silnicemi – rychlostní komunikací I/13 a místní komunikací, mířící do centra Kamenického Šenova

Podle Jana Kyselky ze Správy CHKO České středohoří bude součástí posuzování záměru podle zákona o ochraně přírody a krajiny také posouzení vlivu záměru na krajinný ráz. „V tomto kontextu tedy AOPK ČR může uplatnit zdůvodněné požadavky na úpravu podoby záměru. Vzhledem k probíhajícímu řízení však v tuto chvíli nebudeme poskytovat bližší informace,“ napsal v odpovědi na dotaz Novinek Kyselka.

Nový supermarket by měl vyrůst na nyní zatravněném pozemku v cípu sevřeném dvěma silnicemi – rychlostní komunikací I/13 a místní komunikací, mířící do centra Kamenického Šenova. Výstavba se bude muset vypořádat s tím, že pozemku dominuje skupina tří mohutných javorů, pod nimiž je ukryta drobná památka, křížek na kamenném podstavci. Zda budou muset stavbě ustoupit, není zatím jasné. Město si pouze stanovilo podmínku, aby byl křížek přemístěn na místo, které vybere.

Foto: Michael Polák, Novinky

Zda budou muset stromy i křížek ustoupit supermarketu, není jasné

Ačkoli zatím není k dispozici žádná oficiální vizualizace nového supermarketu, lidé v Kamenickém Šenově si mohou udělat snadnou představu, jak bude nový supermarket vypadat. Německý obchodní řetězec Norma totiž v těchto dnech na jiném místě Českolipska, u Jablonného v Podještědí, připravuje čerstvě dostavěnou prodejnu k otevření. První návštěvníky přivítá 18. července.

Foto: Michael Polák, Novinky

Nová prodejna řetězce Norma v Jablonném v Podještědí

Vyjádření německého řetězce k jeho záměru v Kamenickém Šenově se získat nepodařilo. Na zprávu zaslanou na pražské ředitelství řetězce nikdo nereagoval a telefon na uvedené pevné lince nikdo nezvedal.

Projekt výstavby nejvyšší rozhledny Moravy skončil v šuplíku, na mohutnou věž zatím nejsou peníze

Domácí
Související témata:
Panská skála

Výběr článků

Načítám