Hlavní obsah

U konopí česká justice zdivočela. Pěstitele trestá často přísněji než vrahy, stěžují si experti

České soudy mají dvojí metr. Podle protidrogových odborníků i rodin stíhaných justice měří v deliktech, které se týkají pěstování marihuany, výrazně přísněji než v jiných, často závažnějších zločinech.

Konopí pro léčebné použitíVideo: Radek Plavecký, Novinky

Článek

Příkladem může být případ Matěje Černého, který dostal dvanáct let a je ve věznici Rýnovice mezi vrahy a násilníky. Podle jeho matky Ireny Fenyklové byl celý proces nespravedlivý, protože vůbec nepřihlížel na okolnosti a důkazy obhajoby.

„Od začátku nám znemožňovali obhajobu. Například když jsme chtěli znalecký posudek, protože Matěj byl souzen pouze na základě listinných důkazů, tak nám to soud zamítl,“ řekla Novinkám Fenyklová.

Její syn pěstoval technické konopí a měl v Hradci Králové obchod s CBD produkty. Chybu udělal, když si pro sebe pěstoval marihuanu s vyšším obsahem THC. Policie mu zabavila přes tisíc rostlin a podle Fenyklové je zničila a nešlo už poté dokázat, že naprostá většina z nich byla pouze technickým konopím. „Od začátku jsem cítila tlak na to, aby proces proběhl úspěšně a aby došlo k exemplárnímu potrestání,“ dodala.

Soud podle ní také nepovažoval za nutné dokazovat, zda se na pěstování a prodeji marihuany obohatil. „Distribuci mu neprokázali. Jediné, co je v rozsudku, že dal něco svému kamarádovi. Je to obrovská nespravedlnost a vůbec nechápu k čemu a komu taková kriminalizace prospívá.“

Matěj dostal u soudu devět let, ale protože měl už čtyřletou podmínku za podobné provinění, tak mu to soudce sečetl. Podle policejní verze měl kromě legální pěstírny konopí i místo, kde pěstoval marihuanu. Při domovní prohlídce mu zabavili přes tisíc rostlin a desítky kilo suchých rostlin.

Propuštěný konopný aktivista Dvořák: Ve vězení jsem byl mezi vrahy

Krimi

Obdobných případů jsou podle oborníků desítky a ničí nejen pověst české justice, ale i osudy rodin. „Česká justice, která se jinak chová rozumně, v konopných případech úplně zdivočela a je jí zcela jedno, co je napsáno v zákonech a co chtěl zákonodárce. Vůbec nefunguje presumpce neviny,“ řekl Matěj Hollan, ředitel Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, během startu kampaně Je to OK!

Ta chce upozornit nejen na nesmyslnou praxi českých soudů, která pěstitele konopí trestá přísněji než vrahy, ale také na to, že rozumná regulace trhu s konopím by přinesla užitek nejen lidem, ale i státní kase.

Kampaň vytvořila skupina odborníků pod vedením bývalého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Ten připravil návrh zákona o nakládání s konopím, který má umožnit samopěstování, fungování konopných klubů a licencovaný prodej i vývoz. Zákon by měla posoudit vláda, ale nelíbí se lidovcům, kteří jsou ochotni přistoupit pouze na samopěstování maximálně tří rostlin.

„Jedině regulovaný trh může přinést dostupnost konopí všem potřebným a zároveň zabránit černému trhu, kde ho mohou lidé i děti získat mnohem snáze,“ uvedl Vobořil. Podle něj je mýlkou, že na regulovaném trhu by se k droze snáze dostali mladiství. Například v Nizozemsku, kde je marihuana desítky let tolerovaná, se na žebříčku užívání tamní puberťáci pohybují dlouhodobě uprostřed pelotonu. „To samé je v Kanadě. Tam distribuci dostali prodejci alkoholu, kteří jsou naučení neprodávat dětem,“ podotkl Vobořil.

Podle předsedy pacientského spolku pro léčbu konopím KOPAC Pavla Kubů by regulace prodeje pomohla i ve zdravotnictví, protože předepisování léčebného konopí nefunguje ideálně. „Je tu čtvrt milionu lidí, kteří používají léčebné konopí, ale cestou preskripce se k němu dostalo jen osm tisíc lidí. Všichni ostatní ho musí získat ilegálně,“ uvedl Kubů.

Legálně až tři rostliny? Samopěstování konopí má šanci, legalizace narazila

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám