Hlavní obsah

U jezera Most už stojí Eiffelovka, dominanta Olympijského festivalu

Unikátní replika Eiffelovy věže stojí od sobotního odpoledne u jezera Most. Více než dvanáctimetrová napodobenina ikonické věže vznikla speciálním 3D tiskem a skládá se z bezmála 1600 dílů. Bude dominantou Olympijského festivalu, který se v areálu u jezera bude konat během blížících se olympijských her v Paříži.

Jako poslední díl do skládanky Eiffelovky z 3D tisku zapadla věž.Video: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Věž vytiskli, k jezeru v několika dílech dovezli a od pondělí kompletovali zaměstnanci české společnosti 3DDen. „Stavěli jsme o zhruba jeden a půl dne déle, než jsme čekali. Ale je to na naše první Eiffelovka, a když děláte něco jako první na světě, tak se dají nějaké komplikace předpokládat,“ řekl s úsměvem Novinkám zakladatel společnosti Jan Hřebabecký.

Do harmonogramu zasáhlo podle něj především počasí. „Byla velká vedra, takže jsme museli chlapům, co věž skládali, trochu ulevit,“ vysvětlil šéf firmy.

Díly jsou vyrobeny z recyklovaného plastu. „V přepočtu je to přes 800 tisíc tun plastu vyloveného z oceánu jihovýchodní Asie, hlavně pet lahví, které nejvíce zamořují přírodu. Jde o námi vyvinutou technologii,“ doplnil Hřebabecký a upřesnil, že celý proces trval půl roku.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

U jezera Most stojí Eiffelovka.

U jezera Most už staví sportoviště pro Olympijský festival

Cestování

Deset tiskáren

Tisklo se podle něj na deseti tiskárnách. Nejtěžším dílem je věžička z jednoho kusu, která váží přes 120 kilogramů. Výška jedinečného modelu je 12,5 metru, šířka a délka 5,1 metru a váha 1800 kilogramů. „Jedná se o největší 3D tištěný objekt z recyklovaného plastu na světě,“ zdůraznil Hřebabecký.

„Věříme, že věž bude hightlight celého festivalu a dominanta, která sem přitáhne řadu lidí ze všech koutů republiky,“ řekla Novinkám mluvčí Českého olympijského výboru Veronika Linková.

Věž je vidět ze všech koutů areálu. Na rozdíl od té skutečné nemohou návštěvníci po stavbě stoupat vzhůru a ani nebude nasvícena.

Výroba repliky stála zhruba milion korun, přičemž jednu třetinu platil Český olympijský výbor, dvě třetiny prostřednictvím barteru řešil partner festivalu. Věž u jezera po konci festivalu nezůstane. Kde skončí, není zatím podle mluvčí jasné.

Startuje se už příští týden

Olympijský festival začne 25. července, den před startem letních olympijských her v Paříži. Areál se postupně plní sportovišti. Hotové je hřiště na plážové sporty, parkour, skatepark. Staví se lávka, která umožní cestu z olympijského areálu k vodě, podium a další zázemí.

Na festivalu si budou moci zájemci vyzkoušet 52 sportů, což je rekordní počet v historii této akce. „Vyzkoušet si budou moci třeba padel, což je sport příbuzný squashi a tenisu, ale třeba také šerm, box či parkour,“ doplnila Linková.

Oplocený areál festivalu zabere jen část rozlehlého prostoru u jezera. Rekreanti tak budou mít i po dobu akce neomezený přístup k plážím s atrakcemi i vstup do vody.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Jako poslední díl do skládanky Eiffelovky z 3D tisku zapadla věž.

Výběr článků

Načítám