Hlavní obsah

Týden bude deštivý

Stejně jako v uplynulém období se bude nad Českem i tento týden vlnit frontální rozhraní, lidé by se tak měli připravit na ochlazení a déšť. Deštníky schováme až o víkendu, kdy se vrátí letní teploty, na druhou stranu mohou přijít i bouřky, přiblížila Novinkám výhled na následující dny meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 10.6.2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

„V porovnání s víkendem se hned od pondělí ochladí. Teploty se budou zastavovat kolem 20 °C, přitom chladněji bude tentokrát na východě našeho území. Až o víkendu k nám pronikne teplejší vzduch od jihozápadu, který vrátí letní teploty, ale také bouřky,“ řekla Novinkám Honsová.

„Letošní medardovská pranostika tak zatím vychází se vším všudy – nejen se srážkami, ale také s ochlazením,“ dodala.

V pondělí bude oblačno až zataženo s deštěm, ojediněle se vyskytnou bouřky. Alespoň polojasno bude na severozápadě. Denní teploty se budou pohybovat mezi 18 a 23 °C.

Středomořím se valí první vlna veder

Evropa

V úterý bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Od jihovýchodu bude v průběhu dne přibývat oblačnost a místy ji doplní déšť. Ranní teploty vystoupají na 12 až 8 °C, denní budou kolem 18 až 22 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky nebo déšť. Ranní teploty budou o něco nižší než v úterý, budou dosahovat 11 až 6 °C. Klesnou i denní teploty, které začnou na 14 °C, někde ale stále mohou dosáhnout až 20 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Jihovýchod země na tom bude o něco hůř, předpověď hlásí až zataženo s deštěm. Ranní teploty budou mezi 11 a 7 °C, na západě však kvůli malé oblačnosti jen kolem 5 °C. Denní teploty dosáhnou 17 až 21 °C.

V pátek bude obloha oblačná až polojasná. Zatímco ráno budou ještě teploty dosahovat jen 9 až 5 °C, tak během dne se situace značně zlepší a teploty budou už více připomínat léto. Podle předpovědi se budou pohybovat od 20 až do 24 °C.

V sobotu bude rovněž oblačno až polojasno, místy se objeví přeháňky a bouřky. Ranní teploty budou kolem 14 až 10 °C, přes den se pak vyšplhají na 21 až 25 °C.

Také v neděli bude oblačno až polojasno, místy nastanou přeháňky a bouřky. Stejné budou i ranní teploty, tedy 14 až 10 °C. Denní teploty se dostanou nejvýše za celý týden, a to na 23 až 27 °C.

Letošní květen byl nejteplejší v historii měření

Evropa
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Výběr článků

Načítám