Hlavní obsah

Tvrdili, že voda nám poteče maximálně z kohoutku, kritizují vyplavení lidé radnici v Krnově

Lidé, které v Krnově na Bruntálsku vyplavila voda z řeky Opavy, kritizují vedení města, že je před povodní uklidňovalo, že jim nic nehrozí. A když už vlna přišla, nikdo jim prý neřekl, kde jim pomohou, ani nenabídl pytle s pískem. A i teď si pomáhají sami. Starosta města Tomáš Hradil (Krnovští patrioti) se brání tím, že nikdo nečekal, že bude zaplaveno 80 procent města.

Vyplavený Krnov (záběry z 15. září) Video: Jan Handrejch, Novinky

Článek

„Stoprocentně vedení města podcenilo situaci. Náš starosta selhal na plné čáře, a jestli ho někdo znovu zvolí, tak za mě neexistuje spravedlnost,“ prohlásila rázně žena ve středních letech. Za současné situace jsou ale pro ni a taktéž pro značnou část obyvatel blížící se krajské a senátní volby nepříliš podstatné.

Ve svém přesvědčení není jediná. „Město nám tvrdilo, že z 90 procent nám nic nehrozí, že nám to půjde tak maximálně kohoutkem do dřezu. Nic nám neposkytli, pytle s pískem, nic nám neřekli,“ nešetřila kritikou viditelně rozhořčená žena vyklízející jeden z poničených obchodů v centru města. Víc se vyjádřit nechtěla s tím, že by prý musela být sprostá.

Ani jeden z oslovených obyvatel nechtěl uvést své jméno. Uvedli, že i nyní, když voda opadla, si musejí pomáhat sami. Od města se prý nikdo nepřišel zeptat, zda něco nepotřebují.

Ve zdevastovaném Krnově neztrácejí humor: Nic tu nefunguje, ale platby z účtu odcházejí

Domácí

Starosta se brání: Tohle nikdo nečekal

Novinky poté, co si vyslechly kritická slova místních, požádaly starostu Tomáše Hradila o vyjádření. Odmítl, že by něco on nebo někdo další z vedení města podcenil.

„Dostávali jsme informace od Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Odry. Poslední predikce před tou vodou byla, že tu budeme mít dvacetiletou až padesátiletou vodu. My jsme informovali občany o tom, že se sem blíží něco závažného a ať jsou připraveni, ale nikdo z nás neměl ani tušení, že bude zaplavených 80 procent města. Realita byla, že přišla více než stoletá voda. Nikdo nepredikoval, že výsledek bude horší než v roce 1997,“ odmítl Hradil kritiku.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod 16. září 2024 po povodni ve městě Krnov, které zalila voda řeky Opavy.

„Komunikace tu jela průběžně. Využili jsme všechny komunikační kanály, které jsme mohli,“ dodal.

Z toho, že by mu ničivé povodně mohly politicky zlomit vaz a musel by se vzdát funkce starosty, obavy nemá. „Lidé jsou plní emocí. Hejtů a kritiky jsem zažil už předtím docela dost, ale přesto jsem starostou druhé funkční období a měl jsme nejvíc preferenčních hlasů. Chodím tu normálně po městě a nikdo mě do háje neposlal,“ uvedl Hradil.

Kritiku ovšem schytal už v neděli i z jiné strany - od celorepublikového šéfa hasičů Vladimíra Vlčka. Ten kritizoval, že město vůbec nebylo připraveno, lidi evakuovalo pozdě, a navíc do míst, která byla posléze také zatopena.

„To je záležitost, která primárně jde za krizovým štábem Krnova,“ řekl Vlček po nedělním večerním jednání Ústředního krizového štábu.

I to Hradil odmítl a jeho výroky označil za skandální.

Šéf hasičů Vlček zkritizoval Krnov za pozdní evakuaci. Starosta se brání

Domácí
Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod 16. září 2024 po povodni ve městě Krnov, které zalila voda řeky Opavy.

Související témata:

Výběr článků

Načítám